Zelenszkij videóbeszédet tartott az osztrák parlament tagjainak

Zelenszkij megköszönte Ausztria Ukrajnának nyújtott segítségét. Az ukrán elnök felidézte: Oroszország négyszáz napja támadta meg Ukrajnát, és hirdetett „totális háborút az emberek ellen”. Aláhúzta, nap mint nap emberek halnak meg, nemcsak a harcokban, hanem annak következményei miatt is.

Százhetvennégyezer négyzetkilométert, Ausztria területének kétszeresét aknák és fel nem robbant lövedékek borítanak – magyarázta az ukrán elnök. Az oroszok több százezer aknát, gránátot és robbanócsapdát hagytak az épületekben és a kertekben – tette hozzá.

„Amikor támogatásért fordulunk önökhöz, akkor azt kérjük: védjék meg az emberi életeket” – folytatta. Ukrajna biztonságban, békében és szabadságban akar élni – hangsúlyozta Zelenszkij, arra biztatva a képviselőket, hogy keressék fel az országot, és győződjenek meg saját szemükkel a helyzetről.

Ausztria volt az egyik utolsó európai uniós tagállam, amely lehetőséget adott Zelenszkij számára, hogy felszólaljon a parlamentben.

Az Osztrák Szabadságpárté (FPÖ) volt az egyetlen képviselőcsoport, amely ellenezte az ukrán elnök beszédét. Wolfgang Sobotka házelnök köszöntője után egyedül az FPÖ képviselői nem tapsoltak. Ehelyett Zelenszkij beszédének kezdetén „Helyet a békének” és „Helyet a semlegességnek” feliratú plakátokat tartottak a magasba, majd egységesen elhagyták a termet. Herbert Kickl, az FPÖ frakcióvezetője azzal vádolta a többi frakciót, hogy „veszélyes és differenciálatlan retorikára váltottak a végső győzelem szükségességét hirdetve”. A végső győzelem gyakran használt propagandakifejezés volt a náci Németországban.

Sobotka hangsúlyozta: az Ukrajnának nyújtott politikai, pénzügyi és humanitárius támogatás az osztrákok számára kiemelt fontosságú, és készek továbbra is segíteni az országot. Ausztria eddig több mint 129 millió euróval támogatta Ukrajnát pénzügyi és humanitárius segélyek formájában, és közel 94 ezer ukrán menekültet fogadott be.

A házelnök biztosította Zelenszkijt, hogy Ausztria a háború befejezése után részt vesz Ukrajna újjáépítésében. Sobotka leszögezte: „bár Ausztria hivatalosan semleges katonailag, de politikailag nem az”.

Az ülésteremben számos látogató követte figyelemmel a beszédet a galériáról, köztük Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Vasszil Himinez ukrán nagykövet. Eközben mintegy százan tüntettek a parlament előtt Zelenszkij beszéde ellen.

(MTI)

A címlapképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható a Kisida Fumio japán miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten Kijevben 2023. március 21-én. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre