Navracsics Tibor: A múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek mentik meg a jövő számára

Átadták a sümegi vár felújított keleti szárnyát.

A múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek képesek megmenteni a jövő számára – hangsúlyozta a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

A megmentett műemlékek a jelen részeivé válnak, a jövő technikájával felszerelve pedig a következő generációknak is közvetíthetik a múlt értékeit – húzta alá a miniszter, a térség országgyűlési képviselője (KDNP). Hozzátette:

a beruházásnak köszönhetően a térségbe új munkahelyek jönnek létre, megújul a város és egyre jelentősebb kultúrtörténeti központtá válik.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen 2023. március 28-án. (Forrás: MTI/Vasvári Tamás)

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára kifejtette, hogy a sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá. A hosszú távú cél az, hogy a sümegi várhoz hasonlóan az ország valamennyi műemléke megújuljon, és új tartalommal teljen meg – fűzte hozzá. Elmondta, hogy

az új építészeti törvény a jobb, teljesebb, egészségesebb élet feltételeit hivatott megteremteni, ennek érdekében 2025. december 31-ig a műemlékek teljeskörű felülvizsgálata meg fog történni.

Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy hosszú évtizedeken át hanyatlott a vár, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz.

A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Lánszki Regõ, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, valamint Papp Imre várkapitány, Végh László polgármester és Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója átadja a megújult sümegi várat 2023. március 28-án. (Forrás: MTI/Vasvári Tamás)

Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult – mondta.

Több mint 200 dolgozója van évente a várnak, az ingyenes nyílt napok, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat, a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak.

(MTI)

A címlapképen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen 2023. március 28-án. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre