Szili Katalin fővédnökségével rendeztek kerekasztal-beszélgetést a magyar diaszpóráról Innsbruckban

Egységben a diaszpóra címmel a nyugat-ausztriai magyar szervezetek számára rendeztek szombaton Innsbruckban kerekasztal-beszélgetést, melynek fővédnöke Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó volt.

A Salzburgi Magyar Egyesület (SalzUng) és Magyarország Innsbrucki Főkonzulátusa kerekasztal-beszélgetésének meghívott vendégei között volt Wurst Erzsébet, az Ausztriai Magyar Szervezetek Központi Szövetségétől, Christian J. Winder, Magyarország innsbrucki tiszteletbeli konzulja, Vincenz Nemes, Magyarország korábbi vorarlbergi tiszteletbeli konzulja és Kegyes Erika, az Innsbrucki Egyetem Nyelvi Tanszékének oktatója is – tájékoztatta az MTI-t Fekete Zsuzsanna kormányfőtanácsos. Szili Katalin a tanácskozáson Nemzeti összetartozás és a nemzeti kisebbségvédelem összefüggései címmel tartott előadást, melyben kiemelte: a magyarság 12 esztendeje megmutatta, hogy a magyar cselekvő nemzet, ezért külhonban is megerősítettük a magyar intézményrendszert, gondoskodunk közösségeinkről, megtartóvá tettük a szülőföldet. Az egyszerűsített honosításnak köszönhetően közel 1,2 millió külhoni magyar kapott állampolgárságot. Az elmúlt évben 318 083 külhoni magyar élt választójogával.

A miniszterelnöki főtanácsadó arról is szólt, hogy 2010 óta a kormány a Nemzetpolitikai Államtitkárságon keresztül több mint 5000 külhoni magyar szervezet és intézmény tevékenységét támogatta, ezen kívül 300 ezer gyerek számára teszi lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatást.

Stratégiai célunk a nemzet egyesítése, ezt biztosítja az is, hogy a 2023-as esztendőt a Nemzetpolitikai Államtitkárság a gondoskodó nemzet évének hirdette meg. Cél továbbra is a cselekvő együttműködés, a közös eredmények, a családok biztonságának megvédése

– szögezte le. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan vélekednek a külhoni magyar szervezetek a kormány nemzetpolitikájáról, Szili Katalin az MTI-nek kifejtette: nagyon nagyra értékelik az elmúlt több mint 12 év nemzetpolitikáját. Élnek a pályázati lehetőségekkel, és ennek is köszönhető, hogy rendkívül népszerű az egyesületek magyarnyelvoktatása és a kulturális rendezvények, amelyek eljutnak a családokhoz. Mint hozzátette: Számukra fontos volt, és elsődleges a magyar állampolgárság felvétele. A miniszterelnöki főtanácsadó arról is beszélt: büszke arra, hogy ezeknél a külhoni szervezeteknél generációváltás ment végbe.

Nagyon sok fiatal apa és anya vezeti ezeket a szervezeteket, rendkívül sok leleménnyel, és számukra továbbra is fontos ez a kooperáció, ami a magyar diaszpórapolitikában és a nemzet egyesítése érdekében kialakult. Nagyon aktívak, nagyon hálásak, nagyon együttműködők, és munkára továbbra is készek

– fogalmazott Szili Katalin.

(MTI)

A címlapképen Szili Katalin miniszterelnöki megbízott elõadást tart A stószi remete és a nemzet címmel a Fábry Zoltán Közéleti és Irodalmi Napok rendezvénysorozaton a szlovákiai Szepsiben 2022. augusztus 13-án.
MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre