Kárpátalján már az óvodásoknak is meg kellett tanulniuk, hol van az óvóhely – VIDEÓ

Drámai, és egyben hátborzangató videós összeállítás jelent meg vasárnap a magyar kormány közösségi oldalán. Az érdeklődők a kárpátaljai óvodások és pedagógusaik mindennapjaiba nyerhetnek betekintést. Kiderült, hogy a legkisebbek rendszeresen a légiriadóra ébrednek fel, és már azt is meg kellett tanulniuk, merre van az óvóhely.

A videóban egy beregszászi óvónő mesél arról, hogy mennyire nehezen szokták meg a légiriadót.

Alszunk és megkezdődik a légiriadó, muszáj, pizsamában vannak a gyerekek, tizennégyen, tizenöten, van, hogy huszan vagyunk egy nap és azokat a gyerekeket ki kell szedni az ágyból. De úgy, hogy meg ne ijeszd őket, hogy most mi történik. Édesdeden alszanak és akkor jön egy ilyen. Ilyenkor mennünk kell, és akkor azt kell mondanunk, hogy Márk, ébresztő, megyünk le egy kicsit rajzolni a pincébe. Megpróbáljuk velük felfogatni úgy, hogy játszunk. Játszunk a lámpákkal, játszunk, megnézzük, mi van lent, hogy vannak a lépcsők

– mesélt az őket érő megpróbáltatásokról.  Egy édesanya kiemelte, hogy bár nagyon várják, hogy újra találkozhassanak a Magyarországon élő rokonokkal, mégis úgy fog telni a húsvét, hogy nem láthatják újra egymást a családok.

Itt maradtam egyedül a kisebbik fiammal, megtanultam csavarozni, megtanultam fúrni-faragni, megtanultam mindent egyedül megoldani. Megtanultam egyedül gyereket nevelni, nagyon nehéz.

– tette hozzá. A videóban megszólalt Beregszász polgármestere Babják Zoltán is, aki arról beszél, hogy a férfiak vagy a fronton vannak, vagy elhagyták az országot, így a város karbantartásában már a nők is munkát vállalnak.

Forrás és Fotó: Magyarország Kormánya/Facebook videó

Iratkozzon fel hírlevelünkre