Bíznék Istenben, de mást mondanak a számok – Bedekovics Péter lelkipásztor a mesterséges intelligenciáról

Magyarországra érkezett a betlehemi békeláng

Ha a mesterséges intelligenciával az a célunk, hogy heti öt napot lustálkodjunk, és mindent a gépek végezzenek el helyettünk, az nem lesz biblikus – vélekedik Bedekovics Péter lelkipásztor, cserkészvezető, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) oktatója, a Budapest Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség lelkipásztora, aki 2021 óta a KRE Hittudományi Doktori Iskolájának tagja, kutatási területe a gyakorlati teológia és a vezetéstudomány. A mesterséges intelligencia és a hit kérdéséről a Magyarországi Református Egyház oldalán jelent meg interjú a lelkésszel. Bedekovics Péter szerint az a legnagyobb kérdés, kibe vetjük bizalmunkat a sorsdöntő helyzetekben: a technológiába vagy Istenbe?

– Hogyan viszonyul a Biblia a műszaki tudományokhoz?

– Sokan tartják a Szentírásról és a keresztyénségről, hogy nem fér össze a modern, előremutató technológiai fejlődéssel. Pedig Isten úgy teremtett meg bennünket, hogy fejlesszük magunkat, a környezetünket, ránk bízta a világot, és ebben a technológiai elmélyülést is. Bár nem a műszaki változás áll a Biblia fókuszában, mégis rengeteg történetében olvasható olyan megjegyzés, amelyből kitűnik, ennek is tanúja volt.

– 2023-ban akar-e valaki Isten lenni?

– A XXI. századi technológiai fejlődés veszélye az, hogy kijelenti az ember: akármire képes. Bármeddig életben tarthat egy személyt, lélegeztetőgéppel, különböző technológiákkal. Gént manipulál, javít, fegyvereket gyárt. Olyan virtuális világokat teremt, amelyben akár halhatatlanná is válhat. Az ember a technológia révén a hatalmát megmutató, az Úrtól független, esetleg akár az isteni kategóriát is túlszárnyaló keretbe akar átlépni. A bábeli toronyépítők az ókorban kicsit pontosabban fogalmaztak, de a cél sok esetben ma is ugyanaz.

– Sok szó esik manapság a mesterséges intelligenciáról, a chatbotokról. Mennyire húz határokat a Biblia a technológia fejlődésében, használatának módjában?

– A Szentírás a motivációinkra hívja fel a figyelmünket. Mire akarjuk alkalmazni a technológiát, milyen eszközöket használunk fel a cél eléréséhez? Etikus-e új gyógyítási módszerhez elhajtott magzatokat igénybe venni? Nincs egyszerű helyzetünk a mesterséges intelligencia témájában sem. A Szentírás természetesen nem beszél róla, viszont A zsoltárok könyve irányt mutathat: „ezek szekerekben, amazok lovakban bíznak; mi pedig az Úrnak, a mi Istenünknek nevéről emlékezünk meg”. Az egzakt tudományokat sokszor szembeállítják a Szentírással. Érdemes elgondolkodnunk azon, ha látszólagos vagy valódi ellentétekbe ütközünk, melyiket választjuk keresztyénként? Kibe vagy mibe vetjük a végső bizodalmunkat? Ennek a megválaszolása hozhat finom változást a technológiához való hozzáállásunkban, nem feltétlenül radikálisat. A keresztyénség nem a végletekről szól, hanem arról, hogy Isten szemszögéből próbáljuk látni az életet.

Az eredeti, teljes interjút ITT olvashatják.

Forrás: Reformatus.hu

A címlapképen Bedekovics Péter református lelkész, a Magyar Cserkészszövetség elnöke beszédet mond a betlehemi békeláng Magyarországra érkezése alkalmából a Kelenföldi Evangélikus Templomban 2020. december 13-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre