Az észt miniszterelnök helyet követel az EU vezetői között a kelet-európaiaknak 

Kaja Kallas észt kormányfő a brüsszeli Politicónak adott interjút, amelyben azt a kérdést feszegette, hogy vajon miért van az, hogy a szovjet blokk korábbi országainak politikusai nem kerülnek vezető pozícióba a NATO-ban és az Európai Unióban. 

„19 éve vagyunk a NATO és az Európai Unió tagjai” – idézte fel Kallas, hogy Észtország 2004-ben lépett be mindkét szervezetbe hat másik olyan országgal, amelyek a keleti érdekszférához tartoztak. (Magyarország is ekkor lett az EU tagja, a NATO-hoz azonban már korábban, 1999-ben csatlakoztunk.)

„Rosszabb embereink vannak, mint a régi európaiak? Vagy nem tartunk még ott? Azt hiszem, a válasz az, hogy nem. Valójában nagyon is jó embereink vannak” – fejtette ki.   

„Rajta kellene lennünk a radaron a vezető állásokért. Mindkét szervezetben bizonyítottunk már” – tette hozzá.  

Brüsszelben jelenleg nincs kelet-európai az Unió három fő intézménye, az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament élén, és a NATO-t sem vezette még egy kelet-európai sem. 

Az Európai Bizottságot a belga születésű német állampolgár Ursula von der Leyen, az Európai Tanácsot a belga Charles Michel vezeti, míg az Európai Parlamentet a máltai Roberta Metsola. 

Eddig mindössze 2014 és 2019 között adott a régió vezetőt az Európai Bizottságnak a lengyel Donald Tusk személyében. 

A címlapképen Kaja Kallas észt miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezőben 2023. március 23-án. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Iratkozzon fel hírlevelünkre