Hamarosan a kecskeméti Mercedes gyár is átáll az elektromos autók gyártására 

A Mercedes több milliárd dollárt fog befektetni kínai, németországi és magyarországi üzemei modernizálására az elkövetkező években, miközben az autógyártó az elektromos járművekre való átállásra és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére készül – jelentette a Reuters a német Automobilwoche magazinra hivatkozva.

Az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy az évtized végére a 2020-as szinthez képest felére csökkenjen a személygépkocsik széndioxid-kibocsátása azok életciklusa során, és a 2035-ös évet tűzték ki határidőnek arra vonatkozóan, hogy utána már csak elektromos autókat lehessen forgalomba helyezni. 

A Mercedes bejelentette, hogy amennyiben a piaci feltételek lehetővé teszik, az évtized végére készen áll az elektromos fordulatra.

Jörg Burzer termelési igazgató azt mondta, hogy üzemenként legalább három számjeggyel kezdődő eurómilliós összeget terveznek befektetni, majd hozzátette, hogy a beruházások a pekingi, a rastatti és a kecskeméti gyárakban esedékesek. 

Mindeközben a lap arról is ír, hogy az Európai Bizottság megpróbálja megoldani a vitáját Németországgal, amely a belső égésű motorokkal üzemeltetett autók fokozatos kivonása miatt alakult ki, és újabb tervezetet dolgoztak ki, amely szerint 2035 után csak akkor engedélyezné a belső égésű motorral felszerelt új autók értékesítését, ha azok kizárólag klímasemleges e-üzemanyaggal működnek. 

A dokumentum szerint az ilyen járművekbe olyan technológiát kellene alkalmazni, amely megakadályozza, hogy egyéb üzemanyag használata esetén blokkolja a jármű közlekedését. 

A címlapképen Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG termelésért és ellátási láncért felelős igazgatósági tagja látható a Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB sorozatgyártásának megindítását bejelentő ünnepségen Kecskeméten 2021. október 22-én. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre