Nagy sikerrel mutatkozott be a Szülők Háza Program New Yorkban

Március elején a New York-i ENSZ Székházban nagy sikerrel, telt házas részvétellel került megrendezésre az ENSZ Magyar Képviselete által szervezett „Gyermekgondozás és szülői támogatás a nők szerepvállalásának erősítéséért” című kísérőrendezvény az ENSZ Nők helyzetével foglalkozó bizottságának 67. ülésszakán belül.

A rendezvény moderátora Horváth Zsuzsanna nagykövet asszony volt, akinek köszöntőjét rövid előadások és kerekasztal-beszélgetés követte. Az előadók példákkal demonstrálták, hogy a nőket és családokat a gyermekek korai életéveiben támogató családbarát intézkedések és programok miként járulnak hozzá a társadalmi nemek közötti egyenlőség növeléséhez, valamint a nők szerepvállalásának erősítéséhez.

Az előadók közül a magas szintű tagállami tisztviselők és nemzetközi szervezetek munkatársai mellett a civil szektort Regős Judit elnök asszony képviselte a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány nevében.

Ms. Aawatif Hayar miniszter asszony a marokkói Szolidaritásért, Társadalmi Integrációért és Családügyekért Felelős Minisztériumból a nők és családok támogatását szolgáló marokkói szakpolitikai intézkedésekről és tapasztalatokról beszélt, kiemelte a Szülők Háza Program adaptálásának fontosságát, jelezve, hogy a pilot program feltételei rendelkezésre állnak. Reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb elkezdődhet a megvalósítás.

A kép forrása: Szülők Háza Alapítvány

Dr. Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár előadásában a társadalmi nemek egyenlőségének elősegítését szolgáló magyarországi szakpolitikai intézkedéseket mutatta be. Dr. Chemba Raghavan, az UNICEF igazgató-helyettese a gyermekek korai fejlesztésének jelentőségéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a családbarát intézkedések elengedhetetlenek a gyerekek fejlődése szempontjából és elismeréssel nyilatkozott a Szülők Háza Programról.

Felszólalt továbbá Patricia Cortes az ENSZ Nőkkel foglalkozó egységének (UN Women) vezető munkatársa, a nők jogai, a gyermekgondozás és a szülői támogatás kapcsolatának témájában.

Regős Judit elnök asszony előadása keretében bemutatta a Szülők Háza programot, különös tekintettel azon elemeire, amelyek a nők szerepvállalását, valamint a program külföldi adaptációját segítik. Az elnök asszony előadását követőn számos érdeklődés érkezett a világ majdnem minden részéről azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne bevezetni más országokban is a Szülők Háza Programot.

A címlapkép Dr. Chemba Raghavan, az UNICEF igazgató-helyettese és Regős Judit, a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány elnöke látható az eseményen.  Forrás: Szülők Háza Alapítvány

Misszió, hogy értsük egymás nyelvét – interjú Regős Judittal

Iratkozzon fel hírlevelünkre