Csák János: ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk, békét akarunk

Ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk: békét akarunk – fogalmazott a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából, szerdán a budapesti Múzeumkertben elmondott beszédében a kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Csák János elmondta: március 15-én hős elődeinkre emlékezve hirdetjük, hogy a magyarok immár 1100 éve, 33 nemzedék óta mindmáig a szabadság népe. Mint hozzátette, a magyarok soha nem hódoltak be senkinek, nem lettek senkinek a gyarmata, szellemüket és lelküket senki nem tudja elfoglalni. Életerőnk forrása a magyar kultúra – hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy a kultúra nemcsak művészi alkotásokat vagy épületeket jelent, hanem a világlátást, az életmódot, az észjárást is. Csák János kiemelte, hogy a kultúra nélkül széthullik a közösség.

Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Kultúra révén válunk egyes egyének halmazából önazonossággal bíró nemzetté

– fogalmazott. Elmondása szerint a magyarok nem a történelem áldozatai, hanem a túlélői, sőt győztesei, mert minden nehézség ellenére állják a sarat, alkotnak és gyarapodnak. A béke fontosságát ma, a szomszédunkban dúló háború árnyékában nem lehet eléggé hangsúlyozni – közölte a miniszter, kiemelve: ha ez a háború elszabadul, mindent elpusztíthat, Európát is. Csák János emlékeztetett: a magyar érdek mindig az volt, hogy Európában szabad nemzetek békében, együtt éljenek. Mint hozzáfűzte, a szabadság, a béke és a rend az Isten, család, haza egységén alapul. A küzdelemnek akkor van értelme, ha van család, gyerekek és unokák, akik majd öröklik a magyar kultúrát – fejtette ki a miniszter, hangsúlyozva: családok nélkül nincs haza.

Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk, mint hogy a magyar szabadság szellemi jelenségét és lelki örökségét átadjuk a következő nemzedékeknek

– mondta ünnepi beszédében Csák János.

(MTI)

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre