Nicaragua bezáratta a Vatikán managuai nagykövetségét

Daniel Ortega nicaraguai elnök bezáratta a Vatikán managuai nagykövetségét, illetve a latin-amerikai ország vatikáni külképviseletét – közölte vasárnap egy magas rangú vatikáni forrás.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a nagykövetségek bezárása ugyan nem jelenti automatikusan a diplomáciai kapcsolatok teljes felbontását Managua és a Szentszék között, mégis ezen lehetőség felé mutató komoly lépést jelent. A managuai külügyminisztérium időközben rövid állásfoglalásban jelentette be, hogy Nicaragua felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat.

Tekintettel a források által közzétett értesülésekre, amelyek nyilvánvalóan a katolikus egyházzal állnak kapcsolatban a nicaraguai nemzeti egység és megbékélés kormánya… pontosítani szeretné, hogy a Vatikánvárosi Állam és a Nicaraguai Köztársaság között fel lettek függesztve a diplomáciai kapcsolatok

– olvasható a közleményben. Az intézkedés hátterében az állhat, hogy Ferenc pápa az argentin Infobae hírportálnak adott, pénteken közölt interjújában az egykori náci és kommunista diktatúrákhoz hasonlította Nicaragua vezetését. A katolikus egyházfő a nicaraguai kormányt élesen bíráló Rolando Álvarez katolikus püspök ügye kapcsán beszélt erről.
Matagalpa püspökét februárban 26 évi börtönbüntetésre ítélték és nicaraguai állampolgárságától is megfosztották, miután nem volt hajlandó felszállni arra a repülőgépre, amelyen politikai foglyokat deportáltak a közép-amerikai országból az Egyesült Államokba. A gépen 222 politikai fogoly hagyta el Nicaraguát.

Daniel Ortega kormányzata egyre jobban elszigetelődött nemzetközileg, mióta a karhatalom leverte a 2018-as utcai tüntetéseket. A korábbi sandinista gerillavezérből lett elnök azt állítja, hogy a tiltakozássorozat összeesküvés volt a megbuktatására.

(MTI)

A címlapképen Ferenc pápa az ukrajnai háborúról ‘Freedom On Fire: Ukraine’s Fight for Freedom’ címmel készített ukrán-brit-amerikai dokumentumfilm vetítésén Vatikánvárosban 2023. február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború elsõ évfordulóján.
MTI/EPA/Vatikáni Média

Iratkozzon fel hírlevelünkre