A húsvéti ünnepkör hagyományait is bemutatják az országos alkotóházak hetén

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetén a húsvéti ünnepkör hagyományaival is megismerkedhetnek a látogatók. Az eseményt március 27. és április 2. között rendezik meg országszerte számos helyszínen.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva tizedik alkalommal rendezik meg a programsorozatot, amelynek keretében az alkotóházak, kézművesműhelyek és műhelygalériák színes programokkal várják a látogatókat – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az egyhetes jubileumi rendezvény a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, így szinte minden helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők a tojásfestés valamilyen technikájával, például a tojásberzseléssel, az írókázással, a karcolással, a maratással vagy a rátétes díszítéssel. Lesz olyan helyszín, ahol előadást tartanak a tojásírás hagyományairól és tojásfestő versenyt is szerveznek, de a tojásfestéshez kapcsolódóan több helyszínen tojástartót is lehet majd készíteni természetes anyagok felhasználásával.

Mindezeken túl, a kézműves mesterségek között a szövést, a körmönfonást, a hímzést, a nemezelést, a bőrművességet, a bútorfestést és a kékfestést, a fazekasságot vagy a kovácsmesterséget is kipróbálhatják majd az érdeklődők.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket.

A programmal a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a kézművesség mindennapokban betöltött szerepére, valamint hogy bemutassák, a kézműves technikák és a természetes anyagok felhasználásával a fenntarthatóbb környezethez is hozzá lehet járulni.

A részletes programokról az ahazak.hu oldalon lehet bővebben tájékozódni.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre