Az abortusztabletta nem olyan, mint egy fájdalomcsillapító!

Újabb amerikai orvos nyilatkozott az abortusztabletták veszélyeiről, miután több főiskolai kampuszon felbukkant a postai úton megrendelhető abortusztabletták reklámja. A megtévesztő hirdetés azt sugallja, hogy az eljárás még annál is veszélytelenebb, mint amikor valaki erős fájdalomcsillapítót használ.

Dr. Carrie Mendoza, sürgősségi egészségügyi szakember, aki kimondottan alacsony jövedelmű páciensekkel foglalkozik, azt nyilatkozta a The College Fixnek adott interjújában, hogy az egyes abortuszpárti csoportok által hirdetett információk „orvosilag megkérdőjelezhetőek” és „veszélyesek”.

A chicago-i orvos arra utalt, hogy egyes egyetemi kampuszokon megjelent egy bizonyos C-Terv (Plan C) nevű csoport hirdetése, amely abortusz elvégzésére alkalmas szereket árul postai úton.  

A matrica, amely rögtön a szervezet honlapjára irányító QR-kódot is tartalmazza, az alábbi mondattal kelt feltűnést: „Jobb lenne, ha nem lennél terhes?” A továbbiakban az abortuszpárti szervezet azt állítja, hogy az abortusztabletták „biztonságosabbak, mint a Tylenol” (ez egy amerikában népszerű, paracetamol tartalmú, erős fájdalomcsillapító), és a nők otthon is bevehetik azt anélkül, hogy orvoshoz fordulnának.

Mendoza az interjúban elmagyarázza, hogy mindez miért „potenciálisan veszélyes”.

„A fent említett orvosság biztonságosan csökkenti a lázat és a fájdalmat, ha az utasításoknak megfelelően szedjük, de ha túladagoljuk, akár májkárosodást is okozhat. Ugyanez megfordítva: az otthon bevett abortusztabletták vérzést és fájdalmat váltanak ki, amely súlyos is lehet, és sürgősségi ellátást igényelhet, ha valaki orvosi felügyelet nélkül szedi be azt.”

Az esetről beszámoló egyik életvédő oldal, a Live Action utána is számolt az állításnak, és azt találta, hogy még maguk az abortuszt propagáló szervezetek is feltüntetik a kockázatot. Az egyik ilyen, Gynuity néven futó csoport legújabb tanulmányában például az szerepel, hogy az abortusztabletta az esetek 6 százalékában sürgősségi ellátást tesz szükségessé, ami 107- szer magasabb arány a reklámban szereplő fájdalomcsillapítóhoz viszonyítva.

Ezen közismert tanulmányok ellenére a C-Terv azt hirdeti a fiatal lányoknak, hogy orvosi konzultáció nélkül is lehet biztonságosan szedni ezeket a tablettákat otthon, a saját szakállunkra.

Ez a tanács szintén óriási kockázatot hordoz magában az orvosszakértő szerint, aki az interjúban meg is indokolja, miért szükséges mindenképpen az orvosi konzultáció ezekben az esetekben. „Fontos, hogy konzultáljon orvosával, mert nem mindig nyilvánvaló, hogy mennyi idős a terhesség, és azt csak szakember tudja kétséget kizáróan megállapítani, hasonlóan a méhen kívüli terhességhez. (…) Az is fontos, hogy az orvos tisztában legyen a beteg kórtörténetével és az esetlegesen szedett gyógyszerekkel.”

„Közvetlenül látom, mi történhet azokkal a nőkkel, akiknél az abortusz szövődményei, például nagyon erős vérzés és kontrollálatlan fájdalom jelentkezik. Az orvos-beteg kapcsolat félresöprése, amint azt a C-Terv által reklámozott tabletta sugallja, veszélybe sodorhatja és káros mellékhatások áldozatává teheti a nőket”.

A Guttmacher Intézet jelentése szerint a Clinton-kormány egykori jóváhagyása óta több millió magzat esett áldozatul az abortusztablettáknak, jelenleg az összes elvégzett terhességmegszakítás felét végzik ezzel a módszerrel az Egyesült Államokban.

Egyes, abortuszt végző szervezetek statisztikái is a magas kockázati arányt támasztják alá: az egyik tablettához kapcsolódóan például azt találták, hogy az azt használók közül minden 17. nő kórházi kezelésre szorul végül.  

A Charlotte Lozier Intézet nemrégiben készült kutatása szerint pedig 2002 és 2015 között több mint 500 százalékkal nőtt az abortusztablettához kapcsolódó sürgősségi ellátások aránya. Míg a Torontói Egyetem tanulmánya azt állapította meg, hogy minden tizedik nőnek, aki ilyen módon esett át az eljáráson, sürgősségire kellett mennie végül.

Arról is készült összehasonlítás, hogy milyen gyakori a szövődmények előfordulása a „hagyományos” abortuszokhoz képest: azt találták, hogy abortusztabletta esetén ez átlagosan 20 százalék, míg előbbi esetben 5,6 százalék. A leggyakoribb szövődmény a súlyos vérzés és az abortusz folyamatának megakadása. Ugyan az Obama-éra idején nem kellett jelenteni a súlyos eseteket, de enélkül is legalább 20 halálesetet és 400 komoly szövődményt regisztráltak eddig az abortusztablettával kapcsolatban, és ez a szám valószínűleg a valóságban még magasabb.

Forrás: Lifenews.com

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre