„Ültess egy fát a béke reményében!” – kéri a nyugalmazott munkácsi püspök

„Nagyböjti vállalás a béke reményében, az ökológia jegyében” címmel írt felhívást Majnek Antal nyugalmazott püspök a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye honlapján.

„Ültess egy fát a béke reményében!” – hangzott a betlehemi békeláng legutóbbi jelmondata. 2022 decemberében, mint évtizedek óta mindig, a betlehemi Születés Bazilikából elvitték a lángot Bécsbe, ahonnan továbbadták Európa országaiba, templomaiba. A terjesztést többnyire a cserkészek végzik; ifjú cserkészek hozták az idén Rátra is, ahonnan karácsony estig eljuttatták Kárpátalja templomaiba.

Eddig is sokfelé folyt az illegális fakitermelés, de kevés helyen van újratelepítés, újraültetés. A háború kirobbanása óta különösen is pusztul a természet, amely pedig – mi, hívők, tudjuk –, nem a miénk, hiszen csak ideiglenes használatra kaptuk a teremtő Istentől. A békeláng jelmondatának szellemében faültetéssel is kifejezzük hálánkat Isten felé, és ugyanakkor engeszteljük Őt a sok pusztításért, amit most különösen az ellenség folytat szörnyű erővel – írja Majenk Antal felhívásában.

„Kérek szépen mindenkit, ültessen legalább egy fát valahol: akár gyümölcsfát, akár erdei fát, vagy akár csak egy bokrot. Húsvétig gyűjtjük össze az ültetett fák számát, hogy a végösszeget felajánljuk a halálon is győzelmes Jézusnak, az Élet Urának, és azt átadjuk elöljáróinknak is, ezzel is kifejezve, hogy aktívan hozzájárulunk a reményhez, az ország újjáépítéséhez”

– írja a nyugalmazott püspök.

A munkácsi atya kérése az, hogy csak az lájkolja e bejegyzést a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye Facebook oldalán, aki elkötelezi magát, hogy legalább egy fát fog ültetni. (Ha valaki többet is ültetne, megírhatja azt.)

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

A címlapképen Majnek Antal munkácsi megyéspüspök látható a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén tartott misén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2016. február 2-án. Forrás: MTI/Komka Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre