A Hungary Helps által építtetett képzési központot is meglátogatta Kövér László Kenyában

Kenyai hivatalos látogatásán Kövér László házelnököt fogadta William Ruto államfő. Kenyai tartózkodása során az Országgyűlés elnöke meglátogatta a Hungary Helps program keretében megvalósított, a Kangemi nyomornegyed fiataljai számára kialakított modern képzési központot – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke kedden este az MTI-vel.

Szilágyi Zoltán közleménye szerint a megbeszélésen részt vett Moses Masika Wetangula, a kenyai képviselőház elnöke és Alfred Mutua külügyminiszter is.

William Ruto államfő kiemelkedőnek nevezte az első magyar házelnöki látogatást, amely hozzájárul a két ország kapcsolatainak elmélyítéséhez. A köztársasági elnök kijelentette, hogy Kenya a közeljövőben önálló nagykövetséget kíván nyitni Budapesten, ami további lendületet adhat a minél szélesebb körű együttműködéshez.

A közlemény szerint Kövér László hangsúlyozta: a magyar kormány 2015-ben meghirdetett Déli Nyitás stratégiájával és a 2019-ben elfogadott Afrika-stratégiával összhangban kialakított új Afrika-politika keretében a szubszaharai országokhoz fűződő viszonyának megújítására és a kölcsönösen előnyös partneri együttműködésre törekszik a térség államaival, ezen belül Kenyával, amely nagyon fontos stratégiai partner a Kelet-Afrikai térségben.

Hazánk megkülönböztetett figyelmet fordít a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, amire elsősorban az egészségipar, a mezőgazdaság, a vízipar, továbbá a magyar innovációk és technológiai szaktudás átadásában látunk lehetőséget – tette hozzá a házelnök. A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett a megbeszélésen szó volt azokról a globális kihívásokról, amelyek országainkat érintik, és amelyek megoldása – mint a klímaváltozás, a terrorizmus, és a migráció – csak közös erőfeszítéssel lehetséges – mondta Kövér László.

Kenyai tartózkodása során az Országgyűlés elnöke meglátogatta a Hungary Helps program keretében megvalósított, a Kangemi nyomornegyed fiataljai számára kialakított modern képzési központot, ahol a magyar támogatásból megépült és működtetett korszerű szakképzési központban új osztálytermekben és műhelyekben kulcsfontosságú szakmákat tanulhatnak a helyi fiatalok.

Kövér László részt vett az Óbudai Egyetem kenyai irodájának megnyitásán is, amelynek célja a kenyai hallgatók által Magyarországon megszerzett tudás mihamarabbi hasznosítása a munkaerőpiacon.

(MTI)

A címlapképen  Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Kingi Jeffah, a kenyai szenátus elnöke (k) Nairobiban 2023. március 6-án. Fotó: MTI/Országgyűlés Hivatala

Iratkozzon fel hírlevelünkre