A legtöbb öngyilkosságot fel nem ismert depresszió okozza

Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen 4-szintű beavatkozási programja hatékony segítséget nyújthat az öngyilkosságok megelőzésében – tájékoztat egy nemzetközi tanulmány eredménye kapcsán a Végeken Alapítvány.

Az öngyilkosság a halálesetek 1,4 százalékát teszi ki világszerte és ezzel az egyik vezető kiváltó oka az idő előtti halálozásnak. A legtöbb öngyilkosságot fel nem ismert vagy nem megfelelően kezelt depresszió okozza. Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (European Alliance Against Depression, EAAD) 4-szintű beavatkozási programja elsősorban a depresszió felismerésének és kezelésének javításával kívánja csökkenteni az öngyilkosságok gyakoriságát.

Van megoldás az öngyilkosság megelőzésére. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

A 4-szintű beavatkozás célja a társadalom minden szintjén elősegíteni az együttműködést a depresszió felismerése és kezelése érdekében. Az alapvető célkitűzés az, hogy a helyi közösségben élő segítő szakemberek (pszichiáterek, családorvosok, tanárok, védőnők, lelkészek, a lelki elsősegély szolgálatok munkatársai, rendőrök, szociális munkások és a médiumok alkalmazottai) közötti együttműködés erősödjön. E beavatkozások keretében a depresszióról és a kezelés hozzáférési lehetőségeiről olyan tájékoztatókat és továbbképzést tartanak számukra, melyeken nemcsak a megelőzés alapelveit tanulják meg, hanem az alkalmak során lehetőségük van egymás kölcsönös megismerésére, a helyi közösségek együttműködések kialakítására is.

Ezzel a módszerrel, a segítő szakemberek közös munkájával növekszik a helyi közösség összetartása, erősödik az egymás iránti bizalom, a veszélyeztetett személytőkéje. Kiemelten hangsúlyos, hogy az egészségügyi ellátásban dolgozók és lelki elsősegély telefonszolgálatok munkatársai között aktív kapcsolat alakuljon ki.

Hazánk képviseletében a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete 2004-ben csatlakozott a programhoz Kopp Mária vezetésével. Magyarországon először Szolnokon és a környéki kisrégióban indult el a közösségi alapú program Bagi Mária pszichiáter főorvos vezetésével 2005 áprilisában.

A program hatékonyságát mutatja, hogy az EAAD módszerével Szolnokon 2005–2007 között az öngyilkosságok hatvan százalékos csökkenését sikerült elérni.

A program hazai képviselői, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete és a Végeken Egészséglélektani Alapítvány az EAAD-Best projekt keretében több régióban ösztönzik a helyi szakemberek, döntéshozók és civilek összefogását.

Forrás: Végeken Alapítvány

Nem igaz, hogy egy férfi mindent kibír

Meg akar halni? Menjen Oregonba!

Magyarországon évente ezerhatszázan dobják el az életüket

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre