Meg akar halni? Menjen Oregonba!

Terjed az eutanázia az Egyesült Államokban: egy friss bírósági döntés értelmében mostantól bármelyik amerikai állampolgár kérhet eutanáziát Oregonban. Eddig ugyanis csupán azoknak volt erre lehetősége, akik az államban éltek. Ám a szabályozást most peres úton alkotmányellenesnek nyilváníttatta az eutanázia-lobbi, amelynek nem titkolt célja, hogy a lehetőség egész Amerikában adott legyen az öngyilkosságra készülők számára - tudósított róla az Assosiated Press.

A szabályt, amely az ott-tartózkodást jelölte meg kikötésként, peres úton támadta meg egy eutanázia- lobbicsoport, a Compassion and Choices (Együttérzés és Választási lehetőség), valamint egy támogató orvos, Dr. Nicholas Gideones.

A bíróság most kimondta, hogy a korlátozás alkotmányellenes, azaz minden amerikai állampolgárnak joga van hozzáférni az eljáráshoz az eutanáziát liberálisan kezelő Oregonban.

A döntés azért is említésre méltó, mert az eutanázia-lobbi természetesen nem szándékozik megállni Oregon határában, s a sikeren felbuzdulva már be is jelentették, hogy a többi, asszisztált öngyilkosságot engedélyező államra is nyomást fognak gyakorolni, ahol szükséges igazolni az ott-tartózkodást. Életvédők történelmi eseményként említik a per kimenetelét, mivel az eutanáziát országos szinten elérhetővé teszi, hiába van számtalan államban érvényben életvédő döntés, törvényi tiltás az asszisztált öngyilkossággal kapcsolatban.

Az ítélet ráadásul rávilágít olyan, a távegészségügy használatával kapcsolatos aggályokra is, amelyek az eutanázia esetében még szembetűnőbbek.

Az asszisztált öngyilkosság-lobbi ugyanis az államilag támogatott eutanázia-kérelmeket távegészségügyi úton tervezi jóváhagyni, a halálos dózisú kábítószer így postai úton – orvosi felügyelet nélkül – jutna el az államon kívüli kérelmezőkhöz.

Forrás: www.usnews.comlifenews.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre