Hölvényi György: A fiatal lakosság Afrika legnagyobb lehetősége

Becsengetés vagy vészharang címmel nyitotta meg a 11. Afrika Expo Budapestet Hölvényi György a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője. Nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a fiatal lakosság Afrika legnagyobb lehetősége. Ez a lehetőség azonban kiaknázatlan marad az oktatás reformja és hatékony támogatása nélkül.

Hölvényi György rámutatott, hogy 2050-re Afrikában közel 1 milliárd iskolás korú gyermek lesz. Vészharang azért, mert már jelenleg is 100 millió olyan gyerek él a Szaharától délre, aki soha nem látott iskolát. Kijelentette, hogy 2030-ig 15 millió új tanárra van szükség a fenntartható fejlődési célok eléréséhez.

A helyszínen a Vasárnap.hu kérdésére kifejtette, hogy hosszú évek munkájával elérték, hogy az Európai Bizottság az uniós fejlesztési költségvetés 13%-át oktatásra fordítsa, mely közel 8 milliárd eurót jelent. A Hungary Helps Program jószolgálati nagyköveteként pedig úgy fogalmazott: „Magyarország elkötelezett a kihívások helyben történő kezelése és a fenntartható megoldások iránt. Hozzátette, hogy ezt mutatja az a 43 iskola, melynek felépítését a Hungary Helps Program tette lehetővé, illetve az a több mint 2000 afrikai diák, aki ma magyarországi főiskolákra, egyetemekre jár, hogy aztán az itt megszerzett tudást otthon kamatoztassa.”

Hölvényi György elmondta, a számok riasztóak, holott a fiatal lakosság a kontinens legnagyobb lehetősége. Elvándorlásuk nem megoldás sem Európa, sem Afrika nehézségeire, ezért csakis helyben adható fenntartható válasz.

GRT

Iratkozzon fel hírlevelünkre