Szigorította a Szentszékhez tartozó ingatlanok kiadását Ferenc pápa

A jelenlegi gazdasági helyzet súlyosságának kezelésére Ferenc pápa rescriptumban, leiratban elrendelte azoknak a szabályoknak a hatályon kívül helyezését, amelyek lehetővé teszik a Szentszékhez tartozó, a kuriális intézmények és szervek tulajdonában lévő ingatlanok ingyenes vagy kedvező feltételekkel történő használatát.

Ferenc pápa elrendelte mindazon rendelkezések hatályon kívül helyezését, amelyek lehetővé teszik a Szentszékhez tartozó, a kuriális intézmények és szervek tulajdonában lévő ingatlanok ingyenes vagy kedvező feltételekkel történő használatát, beleéretve a Domusokat is. Olyan döntésről van szó – olvasható a pápai leiratban –, mely szembenéz azokkal a növekvő elkötelezettségekkel, amelyeket az egyetemes Egyház és a rászorulók szolgálatának teljesítése követel meg a jelenlegi és különösen súlyos gazdasági környezetben, amiből szükségképpen adódik, hogy mindenki hozzon rendkívüli áldozatot azért, hogy több forrást fordítson a Szentszék missziójára, az ingatlanvagyon kezeléséből származó bevételek növelésével is.

A rendelkezés érinti a bíborosokat, a dikasztériumvezetőket, elnököket, titkárokat, helyettes titkárokat, ügyvezetőket, az ezzel egyenértékű feladatot ellátó személyeket, beleértve a Rota Romana Törvényszék ügyhallgatóit is. Az ingatlantulajdonos szerveknek ezért a szokásos árakat kell alkalmazniuk mindazokkal szemben, akik a Szentszéken és a Vatikán Városállamban semmilyen megbízatással nem rendelkeznek. Még a Domusoknak is alkalmazni kell a saját igazgatási szervük által megállapított szokásos díjakat.

A rendelkezés nem érinti a rendelet hatályba lépése napjáig már megadott engedményeket, ezért a korábban megkötött szerződések természetes lejáratukig fennmaradnak, ám ezek csak a most megállapítottak szerint hosszabbíthatók, illetve újíthatók meg, a törvények vagy szerződések által meghatározott kötelező megújítások megsértése nélkül. Az új törvény alóli bármely kivétel a pápa közvetlen engedélyezését igényli.

A cikket teljes terjedelmében a Vatican News oldalán olvashatják.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa híveket üdvözöl a heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2019. szeptember 11-én. MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri

Iratkozzon fel hírlevelünkre