Michael Wallace Banach: Magyarország az első, ahova Ferenc pápa kétszer is ellátogat

A Magyarországi Apostoli Nuncius Ferenc pápa 2023. áprilisi magyarországi apostoli látogatásának kihirdetése kapcsán fejtette ki megjegyzéseit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által március 1-jén szervezett Sajtótájékoztatón.
Jelenleg 183 ország tart fenn diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Ehhez jön még az Európai Unió és a Szuverén Máltai Lovagrend. A Szentszék – különböző szinteken – aktív tagja az Egyesült Nemzetek Szervezetének és más nemzetközi szervezeteknek is – mondta Michael W. Banach Magyarországi Apostoli Nuncius a Ferenc pápa 2023. áprilisi magyarországi apostoli látogatásának kihirdetése kapcsán március 1-jén, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által szervezett sajtótájékoztatón

A nuncius hozzászólásában kifejtette: E kapcsolatok között kiemelt helyet foglalnak el a Magyarországgal fennálló, több mint ezeréves múltra visszatekintő kapcsolatok. Néhány évvel ezelőtt ünnepelték Magyarország és a Szentszék közötti modern diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulóját. 1920-ban kezdődött ugyanis a Szentszék stabil diplomáciai képviselete Budapesten – az Apostoli Nunciatúra – és Magyarország a Szentszék melletti nagykövetségének megnyitása.

Ezek a diplomáciai kapcsolatok azonban 1945 áprilisában megszakadtak, amikor az akkori apostoli nunciust, Angelo Rotta érseket felszólították, hogy hagyja el az országot. A hivatalos diplomáciai kapcsolatokat 1990 februárjában állították helyre. Ez vezetett II. Szent János Pál két emlékezetes magyarországi látogatásához 1991-ben és 1996-ban – és így vált Magyarország azon kevés országok egyikévé, amelyeket a szent pápa kétszer látogatott meg.

Ferenc pápa 2021 szeptemberében rövid látogatást tett Magyarországon, hogy a fővárosban, Budapesten tartott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét bemutassa, és akkor ígéretet tett arra, hogy visszatér az országba.

Ez az ígéret most teljesült, hiszen Ferenc pápa idén április végén, pontifikátusa 41. nemzetközi útja során Magyarországra látogat.

Ez a látogatás – az egyetlen ország Olaszországon kívül, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat – nemcsak tovább fogja erősíteni a Szentszék és Magyarország közötti ezeréves kapcsolatokat, hanem erőteljes tanúságtétel is lesz arról, hogy a több mint 2000 éve fennálló kereszténységet Európában tovább lehet adni az új nemzedékeknek

– fejtette ki a sajtótájékoztatón Michael W. Banach Magyarországi Apostoli Nuncius.

Forrás: MKPK Sajtóosztály

Michael Wallace Banach apostoli nuncius a sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország az első, ahova Ferenc pápa kétszer is ellátogat. Apostoli útja nemcsak tovább erősíti a Szentszék és Magyarország kapcsolatát, hanem tanúságtétel is arról, hogy a kereszténységet tovább lehet adni a következő nemzedékeknek. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre