Ferenc pápa a hamvazószerdáról: kedvező időszak a lényeghez való visszatérésre, az Istennel való kiengesztelődésre

Mauro Piacenza bíboros celebrálta a hagyományos stációs körmenetet hamvazószerdán, majd a szentmisét is Ferenc pápa vezetésével az Aventinus-dombon található Szent Szabina-bazilikában. A hamu arra emlékeztet, hogy törékeny agyag vagyunk, nem a világi öröm számít, hanem Isten tekintete – figyelmeztetett a Szentatya homíliájában.

Kedvező időszak „a lényeghez” való visszatérésre, az Istennel való kiengesztelődésre. Ez a nagyböjt – hangsúlyozta a pápa a római Szent Szabina-bazilikában a hamvazószerdai szertartáson. 

A negyven napos időszak kedvező arra, hogy emlékeztessen minket: a világot nem szabad a személyes szükségleteink szűk keretei közé szorítani, és arra hogy visszaadjuk Istennek az első helyet az életben, ne csak az időnk töredékét, továbbá arra, hogy fékezzük meg a napirendünk diktatúráját, amely mindig tele van tennivalókkal, az egyre felszínesebb és hatalmasabb ego követeléseivel, és válasszuk azt, ami számít

– buzdított a pápa. A kegyelem idejét nem szabad elvesztegetni – ajánlotta Ferenc pápa –, hanem az adakozás, az ima és a böjt három nagyszerű módjának alkalmazásával töltsük be. Ezek olyan gesztusok, amelyek a szív megújulását és mindig a lélek őszinteségét és a cselekedeteink összhangját fejezik ki:

  • A jótékonykodás nem egy gyors gesztus a lelkiismeret megtisztítására, hanem a szegények szenvedésének megérintése saját kezünkkel és könnyeinkkel.
  • Az ima nem egy megszokott rítus, hanem az igazság és a szeretet párbeszéde az Atyával.
  • A böjt nem egy egyszerű fogadalom, hanem egy erős gesztus, amely emlékezteti szívünket arra, hogy mi számít, és mi múlandó.

Gesztusaink és rítusaink azonban nagyon gyakran nem érintik meg az életet, csak azért hajtjuk végre azokat, hogy mások megcsodáljanak minket – állapította meg a pápa.

A hamu emlékeztessen minket arra, hogy kik vagyunk és honnan jövünk, hogy az Úr az Isten, és mi az ő keze munkája vagyunk, hogy az övéi vagyunk. Ő a Teremtő, mi pedig törékeny agyag, amelyet az ő kezei formálnak. A földről jövünk, és szükségünk van a Mennyre és az Úrra. Istennel feltámadunk hamvainkból, de nélküle por vagyunk. Mint gyengéd és irgalmas Atya Isten is éli a nagyböjtöt, mert vágyik ránk, vár ránk és várja visszatérésünket. Mindig arra biztat, hogy ne essünk kétségbe, még akkor sem, ha gyengeségünk és bűnünk porába zuhanunk, mert tudja jól, milyen az alkatunk, tudja, hogy a porból származunk (Zsolt 103,14). Hallgassuk meg még egyszer: tudja, hogy porból vagyunk. Isten tudja, mi viszont sokszor megfeledkezünk róla, azt gondolva, hogy egyedül is boldogulunk, erősek, legyőzhetetlenek vagyunk nélküle

– folytatta homíliáját Ferenc pápa. Mauro Piacenza bíboros, főpenitenciárus hamvazta meg a Szentatyát, aki bemutatta a szentmisét és elvégezte a hamvazás szertartását. Ő vezette a Szent Anzelm-templomból a bűnbánati körmenetet. Számos hívő mellett bíborosok, érsekek, püspökök, a Szent Anzelm-kolostor bencés szerzetesei és a Szent Szabina-bazilika domonkos atyái vettek részt a szertartáson a nagyböjti időszak lila színű liturgikus öltözetében.

A beszámolót teljes terjedelmében a Vatican news oldalán olvashatják.

Forrás és fotó: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre