Norvégiában bemutatták a harmadik nem bevezetésének lehetőségeit

A jogi szakértők vizsgálata alapján az emberi jogokat nem sérti a harmadik nem.

A norvég kulturális és esélyegyenlőségi miniszter, Anette Trettebergstuen öt lehetőséget mutatott be a harmadik nem jogi megvalósítására Oslóban. Egy ügyvédi iroda dolgozta ki a megvalósítási terveket, miután a parlament januárban elutasított egy korábbi javaslatot.

A Lund & Co ügyvédi irodát még tavaly bízták meg a harmadik nem jogi megjelenítésének vizsgálatával. Az ügy a norvég Gyermek-, Ifjúsági és Családügyi Igazgatóság (Bufdir) hatáskörébe tartozik.

A most bemutatott jelentésben a norvég jogi szakértők hangsúlyozzák, hogy a vizsgálatuk alapján az emberi jogokat nem sérti a harmadik nem, de a szabályozásnál más emberi jogokat, mint például a nők és gyermekek jogait is szem előtt kell tartani

– adta hírül a Christian Network Europe a Vart Land híroldalra hivatkozva.

A harmadik nem jogi megvalósításának öt lehetőségét a Dagen norvég lap részletezi.

Az első lehetőség szerint az útlevelekben a férfi és női választási lehetőségek mellé az X opciót is hozzáadnák. A személy születési nemét ebben az esetben nem változtatnák meg a nemzeti nyilvántartásokban. Így hivatalosan azok a nem bináris emberek, akik nem férfiként vagy nőként azonosítják magukat, továbbra is olyan jogi nemet kapnának, amely nem felel meg annak, amivel azonosulnak.

A második lehetőség egy harmadik jogi nemi kategória felvétele a nemzeti nyilvántartásba. Így a magukat nem-binárisnak tartó emberek nem-binárisra változtathatnák magukat. A jelentést készítő ügyvédi iroda ezt a lehetőséget nem tartja reálisnak, mivel a hivatalos regisztráción kívül semmit sem változtat.

A harmadik változat szerint a kormány összekapcsolhatna bizonyos jogokat az országos nyilvántartásba való hivatalos bejegyzéssel. Ebben az esetben viszont előre nem lehet meghatározni, hogy ez milyen következményekkel járhat, hiszen ezt a nem bináris emberekre alkalmazott törvények befolyásolják – írja a Dagen.

Negyedik lehetőségként a kormány úgy oldhatná meg a nem bináris személyek nemi regisztrációjának problémáját, hogy minden nemet kivesz a jogszabályokból. Ez azonban alapvetően befolyásolná a jelenlegi norvégiai jogszabályokat. Többek között olyan törvényeket kellene módosítani, mint a házassági törvény, a biotechnológiai törvény, a krízisközpontokról szóló törvény, a büntetőeljárási törvény, az egyenlőségről és diszkriminációról szóló törvény és a gyermekjogi törvény.

Az ötödik lehetőségként az ügyvédi iroda megemlíti, hogy szerintük a felvázolt megoldások kombinálása is lehetséges lenne.

A Lund & Co jelentése arra a következtetésre jut, hogy Norvégia nem köteles harmadik jogi nemet bevezetni azért, hogy megfeleljen az európai jogi normáknak. Anna Bjørshol, a Bufdir részlegvezetője szerint azonban Európában folyamatos előrelépés tapasztalható a harmadik nem elismerése felé.

Forrás: Christian Network Europe/Vart Land/Dagen 

Címlapkép: Szoborpark Oslóban. Fotó forrása: Pixabay/office8

Iratkozzon fel hírlevelünkre