Az Oroszország elleni szankciók szigorítását sürgeti az amerikai pénzügyminiszter

Ukrajna pénzügyi támogatásának a fokozására szólított fel Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek a konferenciáján az indiai Bengaluruban, jelezve, hogy az Egyesült Államok további 10 milliárd dolláros gazdasági támogatási csomagot állít össze az elkövetkező hetekben.

Janet Yellen Ukrajna számára egy hitelcsomag „mihamarabbi” összeállítására szólította fel sajtókonferenciáján a Nemzetközi Valutaalapot (IMF). „Ahogy Biden elnök is leszögezte, kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges” – mondta, hozzátéve, hogy az itteni tanácskozásnak is Ukrajna folyamatos és robusztus támogatása lesz az egyik fő témája.

Ukrajna jelenleg egy 15 milliárd dolláros hitelcsomag összeállításáról tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal – jelentette be hétfőn Kijevben Denisz Smihal miniszterelnök Krisztalina Georgievával, az IMF vezérigazgatójával folytatott megbeszélést követően.

Janet Yellen ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy reményei szerint március végére létrejöhet a csomagról kötött megállapodás.

Elmondása szerint az Egyesült Államok szigorúbb és hatékonyabb szankciók bevezetését szorgalmazza Oroszország ellen és egyúttal fokozni kívánja Ukrajna támogatását. A szankciók működnek – mondta -, de sokkal többet kellene tenni ahhoz, hogy hatékonyan béklyóba lehessen verni Moszkva háborús törekvéseit.

„Amellett, hogy szigorítani kell a szankciókon, gondoskodni kell a szankciókat megsértők elleni hatékony fellépésről is” – mondta Yellen, hangsúlyozva, hogy az oroszok mindent megtesznek alternatív beszerzési források biztosítása érdekében. „Már sok olyan kritikus forrástól fosztottuk meg őket, amelyekkel biztosítani tudnák a háborús erőfeszítéshez szükséges eszközök és alapanyagok pótlását. A már meglévő és a jövőben talán még kivetendő szankciók érvényre juttatásában ez számunkra a legfontosabb követendő szempont.”

Yellen megjegyezte, hogy az összesen már 46 milliárd dollárra rúgó amerikai katonai, gazdasági és humanitárius támogatás tette lehetővé Ukrajna számára „gazdasági és pénzügyi stabilitásának megőrzését a ‘kivételesen nehéz’ körülmények közepette”.

A világgazdaság helyzetéről szólva Yellen azt mondta, hogy „ma jobb állapotban van, mint azt néhány hónappal ezelőtt sokan jósolták”, és elhalványultak az ukrajnai háború növekedést lassító következményeivel szemben táplált aggodalmak is.

Annak ellenére is, hogy az inflációs nyomás már enyhül az Egyesült Államokban és világszerte is – mondta – fontos, hogy a G20-ak folytassák az infláció megfékezésére tett igyekezetüket.

„Még nem vagyunk túl a nehezén”

– fogalmazott.

(MTI)

A címlapképen Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter felszólal a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 pénzügyi vezetőinek az indiai Bengaluruban rendezett találkozóján 2023. február 23-án. Forrás: MTI/AP/Aijaz Rahi

Iratkozzon fel hírlevelünkre