Megjöttek a fülesbagoly számlálás eredményei

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság segítségét kérve kezdett neki a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez. A január végi felmérés alapján hazánk legalább 550 településén, 957 helyszínen, 9 975 erdei fülesbagoly telelt.  

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, óvodák és iskolák vettek részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.

Fülesbagoly. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból számos következtetés vonható le. Az egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók számában tűnik ki. A felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 9 975 bagoly minimum 2 493 750 darab rágcsálót pusztít el a telelési időszakban. Azaz a gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton távolítják el a földekről.

Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének, költésük segítésének fontosságát!

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)  és további részletek.

Küldje baglyot számlálni gyermekét

Egy hónapja maradt, hogy segítsen a méheken

Ha most lát gólyát, ezt tegye

Kiemelt képünk forrása Pixbay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre