Óriási károkat okozott Brazíliában az áradás, többen meghaltak

Legalább 36-an meghaltak Brazília dél-keleti, tengerparti vidékén a heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban – közölték Sao Paulo állam hatóságai helyi idő szerint vasárnap.

A mentőcsapatok további áldozatok után kutatnak, megtisztítják az elöntött utakat, melyek számos turistát zártak el a világtól. A látogatók a brazil karneválokra érkeztek az országba.

Az előrejelzések szerint az esőzés folytatódik Sao Paulo állam tengerparti részén, ami megnehezíti a polgári védelem és a tűzoltóság mentőalakulatainak munkáját, valamint azzal fenyeget, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekedhet.

Rain in #Brazil. At least 36 dead, cities cancel carnivals – Bloomberg. Only in the Brazilian state of São Paulo, at least 19 people died due to abnormal rainfall.
A month’s worth of rain fell in one day in the state of São Paulo, causing floods and landslides. pic.twitter.com/Tplvjuld64

 

Sao Paulo állam hat városában rendkívüli állapotot hirdetettek, miután szakértők szerint példátlan, extrém időjárási helyzetben van a régió. A szövetségi kormány több minisztériumát kérte fel, hogy segítse az áldozatokat, állítsa helyre az infrastruktúrát és kezdje el a helyreállítást.

Hétfőn Tarcisio Freitas, Sao Paulo kormányzója szövetségi tisztségviselőkkel találkozik, hogy összehangolják a katasztrófa miatti intézkedéseket – írta közleményében az állam.

Latin-Amerika legnagyobb, a brazil Santos városában lévő kikötőjének működése az óránkénti 55 kilométert meghaladó sebességű széllökések és az egyméteresnél magasabb hullámok miatt vasárnap leállt – írták a helyi hírügynökségek.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök, aki az északkeleti Bahia államban vett részt a karneválon, hétfőn meglátogatja a katasztrófa által leginkább sújtott területeket.

(MTI)

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre