Chisinauban rezsicsökkentést követelnek

Az ellenzéki, oroszbarátnak tartott SOR Párt több ezer híve tüntetett a moldovai főváros, Chisinau utcáin vasárnap délután az ország európai uniós integrációját támogató kormányzat ellen.

A szervezők állítása szerint 40 ezren vehettek részt a megmozduláson, illetve a hatóságok további 10 ezer támogatójukat feltartóztatták útban a Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni demonstrációra.

A tüntetők egyebek között előrehozott választásokat követeltek, illetve azt, hogy az állam legalább a téli hónapokra vonatkozóan vállalja át a lakossági energiaköltségeket.

A moldovai rendőrség nagy erőkkel biztosította a rendet Chisinau belvárosában, de a megmozdulás nagyrészt békésen zajlott. Mindössze hat fiatalt állítottak elő „feltűnő viselkedés” miatt, egyiküknél egy kést is találtak.

Az ellenzék is megosztott volt a tüntetés megítélésében. Ion Chicu – aki az oroszbarátnak tartott Igor Dodon korábbi államfő idején miniszterelnök volt – például arról beszélt, hogy „az ilyen légből kapott, populista és elfogadhatatlan követelésekkel”, mint a lakossági áram- és fűtési számlák állami átvállalása, inkább segítenek, mintsem ártanak a hatalmon lévőknek.

A moldovai elnök a hét elején azzal vádolta meg Oroszországot, hogy destabilizálni igyekszik Moldovát.

Maia Sandu szerint Moszkva diverzánsokkal, illetve a szökésben lévő Ilan Shor – a SOR Párt elnöke – és Vlad Plahotniuc csoportosulásaival karöltve akarja megbuktatni a kormányt, hogy Moldova orosz befolyás alá kerüljön, és ezáltal meggátolják tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz. Moszkva teljesen alaptalannak minősítette a vádakat.

Moldova tavaly júniusban kapta meg az európai uniós tagjelölti státuszt.

(MTI)

Moldovából hátulról lehetne elfoglalni Odesszát

A címlapképen kormányellenes tüntetők tiltakoznak a romló gazdasági helyzet, az infláció, az árak gyors emelkedése miatt Chisinauban 2022. július 1-jén. Forrás: MTI/EPA/Dumitru Doru

Iratkozzon fel hírlevelünkre