Szili Katalin: A nemzeti kisebbségi jogok és az önigazgatás biztosíthatja Európában a stabilitást és a békét

A nemzeti kisebbségi jogok és az önigazgatás biztosíthatja Európában a stabilitást és a békét távlatosan is – hangsúlyozta a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Szili Katalin az után nyilatkozott, hogy Comratban, a Moldovához tartozó Gagauzia autonóm terület fővárosában felszólalt a gagauz autonómiáról szóló törvény megalkotásának 28. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

Elmondta, hogy a szimpóziumon Irina Vlah gagauziai kormányzó meghívására vett részt. Emlékeztetett arra, hogy 2021-ben, amikor Magyarország az Európa Tanács miniszteri bizottságának soros elnöke volt, Irina Vlah a nemzeti kisebbségek védelme ügyében rendezett négy konferencia mindegyikén részt vett.

Szili Katalin ismertetése szerint a comrati tanácskozás egyik fő témája a stabilitás és a béke kérdése volt.

A miniszterelnöki megbízott beszámolt arról: a konferencián mondott beszédében az autonómia elvi kérdései mellett arról szólt, hogy feltétlenül szükséges a párbeszéd kialakítása és folytatása az autonómiáról, e nélkül nem jöhet létre az önigazgatás, önkormányzás.    

Hangsúlyozta azt is, hogy a nemzeti kisebbségek védelme nélkül nem lehet az önigazgatást megteremteni. A világban, különösen Európában a stabilitás csak akkor biztosítható – tette hozzá -, ha a nemzeti kisebbségek jogait biztosítják. A miniszterelnöki megbízott ezek közé sorolta a hozzáférést a kultúrához, a nyelvhez és az oktatáshoz, illetve a hagyományok ápolását. A nemzeti kisebbségi jogok és az önigazgatás biztosíthatja Európában a stabilitást és a békét távlatosan is – mondta.

Szili Katalin a Facebook-oldalán pénteken azt írta, hogy a Gagaúz Autonóm Terület Kelet-Közép-Európa egyetlen autonómiája. „Bár 300 éves hagyománnyal rendelkeznek a gagaúzok önrendelkezés terén, a Moldovai Köztársaságban 28 évvel ezelőtt alakulhatott meg az autonóm területük” – tette hozzá.

Bejegyzése szerint a nemzetközi szimpóziumon gagauz, moldovai közjogi méltóságok, valamint török, brit és további más nemzetek politikusai, nagykövetei, diplomatái, szakértői vettek részt. Magyarországról Kalmár Ferenc Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott videóüzenetet küldött. Kulcsár-Terza József romániai parlamenti képviselő pedig felszólalt a nemzetközi eseményen – írta.

Szili Katalin bejegyzésében úgy fogalmazott:

„tudjuk, hogy az autonómia egy folyamat, amelyben nincs egy helyben állás, és a megteremtett jogi kereteket a gyakorlatba is át kell ültetni, a vonatkozó jogszabályokat érvényesíteni kell”.

Egyúttal rögzítette, hogy Magyarország támogatja Moldova európai uniós integrációját, a gagauz területi autonómiát pedig jó gyakorlatnak tekinti, ami „kiemeli, láthatóvá teszi” a gagauz nemzet nyelvét, kultúráját, hagyományát, és védelmezi az egyén és a közösség identitását.

Szili Katalin az MTI-nek elmondta azt is, hogy az eseményen együttérzését fejezte ki a konferencián jelen lévő magas rangú török küldöttségnek a törökországi földrengés áldozatai miatt. Majd úgy fogalmazott: illetőleg azoknak is, „akik ezekben a percekben éppen háborúban a saját országukat védik”.

(MTI)

A címlapképen Szili Katalin miniszterelnöki megbízott előadást tart „A stószi remete és a nemzet” címmel a Fábry Zoltán Közéleti és Irodalmi Napok rendezvénysorozaton a szlovákiai Szepsiben 2022. augusztus 13-án. Forrás: MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre