Mitől jó egy házasság a magyarok szerint

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a házasság hete alkalmából Maradjunk együtt! címmel tartott rendezvényt február 16-án délelőtt budapesti központjában. Az eseményen bemutatták az intézet friss kutatását, amelyben azt vizsgálták, mit gondolnak a magyarok a házasságról, valamint Regős Judit beszélt új, Maradjunk együtt! Válás vagy változás? című könyvéről. A rendezvényen köszöntőt mondott Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

A rendezvény első felszólalója Fűrész Tünde, a KINCS elnöke volt, aki nyitóbeszédében arról beszélt, hogy a Házasság hetében fontos kiemelni,  milyen fontos, hogy a párok merjenek együtt maradni. Egyrészt ne féljenek elköteleződni egymás mellett, másrészt az évek előrehaladtával a társak kitartsanak a házasságban. Örömmel számolt be arról az adatról, hogy a magyar gyermekek háromnegyede manapság már házasságból születik, ami egy pozitív tendencia, ellentétben Európa más országaival, ahol sajnos egyre több a házasságon kívüli terhesség.

Nagy-Vargha Zsófia államtitkár arról beszélt, hogy a jelenlegi magyar kormánynak – és neki személyesen is – mennyire fontos a házasság intézményének megerősítése. Örömét fejezte ki, hogy jelenleg harminc különböző intézkedéssel könnyíti meg a kormány a magyar családok helyzetét. Hozzátette, Magyarországon az elmúlt években egyre népszerűbb és számszerűen több a házasság, de egyre kevesebb a válás is. 

A köszöntő beszédek után Rövid Irén, az intézet szakpolitikai elemzési vezetője mutatta be a KINCS legfrissebb kutatását, amelyben azt vizsgálták, hogyan állnak a magyarok a házasság kérdéséhez. A reprezentatív felmérésben 1000 különféle korú, nemű és családi állapotú ember vett részt. Rövid Irén szerint pozitív eredmény, hogy a magyar emberek többsége családpárti. A legkiemelkedőbb és legérdekesebb fejleménynek pedig azt találta, hogy

a magyarok 97 százaléka úgy gondolja: a jó házasságért nap mint nap meg kell dolgozni.

A jó házasságért minden nap dolgozni kell

Emellett többek szerint a jó házasság titka egymás elfogadása és tisztelete, a jó kommunikáció, valamint a humorérzék is. Érdekesség, hogy bár többnyire hasonlóan látták a helyzetet a házas és az egyedülálló emberek, a közös minőségi idő eltöltését a már házasságban élők sokkal fontosabbnak tartották.

Ezt követően három kisfilmet vetítettek le a jelenlévőknek, amelyekben három híres pár beszélt a házasságáról. És hogy mi a közös a Hamar Donát és Noémi, a Kelemen Barnabás – Kokas Katalin, valamint a Nagy Zoltán – Nagy-Vargha Judit házaspárban? Hogy mindannyian fiatalon döntöttek a házasság mellett és egyikük sem bánta meg, sőt, úgy látják, a korai házasságból rengeteg előnyük származott.

A házassághoz elengedhetetlenek a kompromisszumok

Az utolsó felszólaló Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke volt, aki a „Maradjunk együtt! Válás vagy változás?” című könyvét mutatta be. A KINCS kiadásában megjelent e-könyv ma reggeltől tölthető le az internetről, és abban próbál segítséget nyújtani a nehéz helyzetbe jutott pároknak, hogy meg tudják menteni házasságukat. A szerző szerint különösen fontos a házasság megmentése, ha gyermekek is vannak. Ugyanakkor nem szabad foggal körömmel ragaszkodni valamihez, ami mindenkinek rossz, csak azért, hogy a gyereket megóvjuk.

Nem a gyerek miatt, hanem a gyerekért kell ilyenkor harcolni, hogy működjön a házasság” – mondta a szerző. 

A program zárásaként Regős Judit két zenész párral, Nyári Károly Prima díjas előadóművésszel és feleségével, Nyári Edittel, valamint Király Tamással, a King Music Management Kft. menedzserével és Király Gabriellával igyekezett megfejteni, mi a jó házasság titka. Mindkét páros nagyjából negyven éve él boldog házasságban, amelynek Király Gabriella szerint alapvető pillére, hogy az ember „jól válasszon”. Ha pedig egyszer már jól választott, onnantól kezdve nincs megoldhatatlan probléma, csak akarni kell keresni a megoldást.

Címlapkép: Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre