Több szervezet a pedofília törvényi meghatározásának felülvizsgálatát javasolná a kormánynak

A Fiatal Családosok Klubja, a Gyermekjogokért Egyesület, az Organikus Pedagógia Egyesület és a Szent István Intézet a pedofília törvényi meghatározásának felülvizsgálatát javasolná a kormánynak. 

A közleményükben kiemelik, a közelmúlt eseményei rávilágítottak arra, hogy az erőfeszítések ellenére még mindig vannak kiskapuk a gyermekek egészséges testi-lelki szellemi fejlődését biztosítani rendelt jogszabályokkal kapcsolatban.

Mint a Vasárnap.hu elsők között foglalkozott az üggyel, hétfőn lebukott egy magát efebofilnak valló pedagógiai asszisztens, aki egy videóban azt állította, hogy 39 évesen egy 15 éves fiúval folytat homoszexuális viszonyt. A Btk-ra hivatkozva azt is közölte, hogy ennek jogi akadálya nincs. Egy 14 év feletti gyermek ugyanis szabad akaratából felnőttel szexuális kapcsolatot létesíthet jogkövetkezmények nélkül.

Egy fővárosi iskola LMBTQ-aktivista tanára 15 éves gyerekkel folytat homoszexuális viszonyt

A szervezetek figyelmeztetnek az érintett gyermek jóléte és jogai a hatályos büntetőjogon túlmutatnak, és megválaszolásra várnak, hiszen a gyermek jogai és érdekei egy felnőtt ember szexuális önmegvalósításához fűződő jogaival merőben ellentétesek lehetnek.

Fontos leszögeznünk, hogy 18 év alatt mindenki gyermek és mindenkit megilletnek a gyermekjogok – írják a közleményben. Az ő védelmük érdekében születtek azok a jogszabályok, mint például, hogy ne vásárolhassanak alkoholt vagy dohányterméket, illetve – és ami most ebbe a témába vág – hogy ne köthessék össze az életüket egy másik emberrel. 

Mindezek az ENSZ 1989-ben elfogadott és – az Egyesült Államokon kívül minden részes állam által – ratifikált gyermekjogi egyezményéből is következnek, és épp azért születtek meg e szabályok, mert egy gyermeknek életkorából fakadóan joga van a gyermekkorhoz. Joga van az ebből fakadó kiemelt védelemhez, joga van ahhoz, hogy a testi integritását a fogantatástól kezdve védjék, hogy a testi és lelki egészsége, integritása megfelelő védelemben részesüljön

– írják közleményükben, ugyanakkor felvetik a kérdést, hogy vajon a Büntetőtörvénykönyv szerint ha egy 14 év feletti gyermek beleegyezését adja a szexuális aktusba, feljogosíthat-e egy felnőtt embert arra, hogy e hozzájárulást kihasználja? A Fiatal Családosok Klubja, a Gyermekjogokért Egyesület, az Organikus Pedagógia Egyesület és a Szent István Intézet a hatályos büntetőjogi szabályok átgondolásán kívül társadalmi konszenzust sürget abban, hogy a gyermekek jogaira kompromisszumok nélkül tekintsünk és hogy a gyermekek egészséges fejlődéshez való joga mindig megelőzze a felnőtt emberek szexuális vonzódásához való jogát.

A gyermek fejlődése, felnőtté válásának folyamata nem absztrakt jelenség, hanem biológiai és lélektani valóság. A felnőtt, érett személyiség egyik mutatója a homloklebeny, amelynek érettsége segít abban, hogy autonóm döntést tudjunk hozni, felmérjük a tetteink következményeit és kontrolláljuk az adott pillanatban ránk törő érzelmeket, azaz valódi beleegyezést tudjunk adni érzelmileg összetett kérdésekben is

– emelik ki, hozzátéve, a gyermekjogok mindenkit köteleznek, nemcsak az államot, hanem minden felnőtt embert. A gyermekek jogai mindig meg kell, hogy előzzék a felnőttek igényeit. A gyermekjog nem kompromisszum.

A címlapkép forrása: Pixabay 

Iratkozzon fel hírlevelünkre