Hőhullámok, aszályok, trópusi betegségek egyre gyakoribb megjelenése várható

Magyarország első klímasemlegességi előrehaladási jelentése került bemutatásra kedden, Budapesten.  A Green Policy Center által tervezett esemény arra kereste a választ, hogy a párizsi klímakonferencián vállalt klímasemlegességhez Magyarország hogyan juthat el, illetve abban hol áll jelenleg.

Huszár András a Green Policy Center igazgatója elmondta, hogy a magyar klímapolitikának csak egy globális rendszerben van értelme. Az Európai Unió államai elkötelezettek amellett, hogy az üvegházhatású gázok csökkenjenek, illetve, hogy nagyobb elnyelő kapacitásokat hozzanak létre.

Huszár András beszámolt arról, hogy Magyarország teljesítménye vegyes. A Green Policy Center értékelése szerint vannak jó, átlagos vagy azalatti teljesítményei az országnak. Kiemelte azonban, hogy a klímasemlegességi céloknak magas a társadalmi támogatottsága, ami jó alapot nyújthat az ambiciózus cselekvéshez.

Schaffhauser Tibor Green Policy Center  társalapítója beszámolt arról, hogy az előrejelzések szerint a Kárpát-medencét, és benne Magyarországot a klímaváltozás különösen jelentősen fogja érinteni.

Hőhullámok, aszályok, villámárvizek és trópusi betegségek egyre gyakoribb megjelenése várható.

Koczóh Levete elemző beszámolt arról, hogy Az üvegházhatásúgázok kibocsájtások csökkentése leginkább a gazdasági válságok idején került sor, ez volt megtapasztalható a koronavírus-járvány által sújtott 2020-as évben. Elmondta, hogy idehaza egyenlőre a gazdasági növekedés nem növelte meg a üveggázhatású gázok kibocsájtását.  Ebben pedig szerepe van abban, hogy az áram- és távhő-termelésben szép eredményeket ért el az ország, valamint, hogy tíz év alatt a felére csökkentette az erőművi szén felhasználását.

Ugyanakkor aggasztónak tartotta, hogy tíz év alatt 1 millió autóval nőtt az ország személygépjármű parkja, ami most megközelíti a négymilliót. Ráadásul az autók többnyire műszakilag kevésbé korszerű, használt autók, amelyek jelentősen hozzájárulnak a károsanyag kibocsájtáshoz.

Most kell a zöld átállást megcsinálni Európában

Magyarország területeket veszíthet el a következő évtizedekben

Újra kell gondolni a klímasemlegesség lehetőségeit

Címlapkép Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre