E gonoszjáró napon gyűlnek a boszorkányok

Szent Luca a legenda szerint keresztény hitéért halt vértanúhalált, az egyház azonban nem tartja valós, történelmi személynek. Legendája alapján a szembetegségben, vakságban szenvedők, a bűnbánó utcanők, valamint a varrónők patrónusa. Neve a latin lux, azaz fény szóból származik.

Luca-nap a Gergely-féle naptárreform (1582) előtt a téli napforduló kezdetére esett, egyúttal az esztendő legrövidebb napja volt. Ez az idő tele van tilalmakkal, jóslásokkal, amelyek a következő esztendő sikerét mágikus eszközökkel igyekeznek befolyásolni…

Luca alakja a magyar néphitben egyrészt a legendabéli Szent Lucával kapcsolatos, másrészt egy boszorkányszerű, rontó nőalak (lucapuca, lucaasszony) formáját ölti, aki embereknek és állatoknak egyaránt károkat okozhat.

Luca napját gonoszjáró napnak tartották, ezért ilyenkor a boszorkányok rontása ellen igyekeztek védekezni. Például a Tápió vidékén az ólak ajtajára fokhagymával keresztet rajzoltak, miközben azt mondták:

„Luca, Luca, távol légy!” 

Volt, ahol a rontás, betegség, baj elhárítására alkalmasnak tartott fokhagymával az állatok homlokára rajzoltak keresztet, vagy lefekvés előtt mindenkinek le kellett nyelnie egy gerezdet.

David Teniers – Boszorkányjelenet (részlet) (Forrás: Wikipedia.hu)

A boszorkányok felismerésére készült a lucaszék. Ezt Luca-naptól karácsonyig kellett elkészíteni:

„Lassan készül, mint a lucaszéke” – tartja az ismert közmondás.

A gyakran meghatározott számú és fajtájú fából készült különleges széket, amibe fém nem kerülhetett, a karácsonyi éjféli misére a templomba vagy a keresztútra vitték, hogy azon állva észrevehessék a boszorkányokat – a széken állók ugyanis a boszorkánynak tartott személyek fején szarvakat láthattak.

A lucaszék tulajdonosa mákot vitt magával, hogy hazafelé elszórja, ellenkező esetben „szétszaggatták vóna a boszorkányok”.

Luca napjához sokféle házasságjósló eljárás is kapcsolódott. A Drávaszögben a lányok szemétdombra állva hallgatóztak, és úgy vélték, ahonnan kutyaugatást vagy kakaskukorékolást hallanak, abból az irányból jön majd az a legény, aki elveszi őket. Máskor cédulára írt férfineveket gombócokba rejtettek, s tartották, amelyik gombóc a leghamarabb feljön a forró víz felszínére, abban van a jövendőbeli neve. Jósoltak ilyenkor a halálra is – az ún. tollaspogácsával (főként a Dél-Alföldön)

Úgy tartották, akinek sütés közben megperzselődik pogácsáján a toll, az hamarosan megbetegszik vagy meghal.

Időjárás jósló praktika Luca napján az ún. hagymakalendárium: tizenkét hagymalevélbe sót tettek, és attól függően, hogy a levél átnedvesedik-e vagy sem, következtettek az elkövetkező tizenkét hónapban várható csapadékmennyiségre.

Ehhez a naphoz tilalmak is kapcsolódtak.

Luca napjának reggelén ügyeltek arra, hogy asszony vagy lány be ne tegye a lábát, mert nem hozna szerencsét a házhoz.

Országszerte úgy tartották, hogy ha ezen a napon fonnának vagy varrnának, akkor ezzel bevarrnák a tyúkok fenekét. Nem volt szabad sütni, mert a kenyér kővé válik, illetve – mondták – Luca ott ül a kemence szájában és a lapátról megeszi a kenyeret, a gazdasszonyt pedig belöki a kemencébe. Nemcsak tiltott, hanem kifejezetten erre a napra előírt, javasolt női munkák is voltak. A fejtő- és bontómunka végzésére például alkalmasnak tartották ezt a napot – tollat fosztottak, babot fejtettek, hogy a tyúkok könnyen tojjanak.

Karácsony 1920-ban. Képünk illusztráció (Forrás: Fortepan.hu)

A Kisalföldi Csallóközben és a Nyitra vidékén ezen a napon fehér lepelbe öltözött legények – esetleg lányok, asszonyok – arcukat belisztezték, vagy fehér tüllkendőt hordtak, hogy felismerhetetlenek legyenek. Lisztbe mártott tollseprűvel sepregettek. Egyes helyeken a lányokhoz jártak, másutt a gyerekeket ijesztgették.

A jósló, varázsló eljárások többségét Luca és karácsony között kellett elvégezni, ugyanis a Luca-naptól karácsonyig tartó tizenkét napot a következő év tizenkét hónapjával hozták összefüggésbe. E tizenkét nap időjárása alapján jósolták meg az elkövetkező tizenkét hónap időjárását. Ez az ún. lucakalendárium.

Luca-napkor kezdik csíráztatni a lucabúzát, mely karácsonyra kizöldülve a következő év jó termését jósolja. A lucabúza gyakran ma is a karácsonyfa alá kerül, de már nem jóslás céljából, hanem hagyományos karácsonyi szimbólumként.

 

Tátrai Zsuzsa
néprajzkutató

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Ne temessük arcunkat „a képernyők delejes mezőibe”

A mesélés segíthet abban, hogy felhúzzuk a lelkeket! – Horti Zoltán mesemondó a Vasárnapnak

Ideje hozzálátni a Luca-szék faragásához!

Kiemelt képünkön: Hans Baldung Grien: Boszorkányok – részlet (Forrás: Wikipedia.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre