Szíriában amit a háború nem pusztított el, azt elpusztította a földrengés

Míg az egész világ Törökországról beszél, Szíria északnyugati részén is súlyos károkat okozott a február 6-ai hajnali földrengés. Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője a földrengések másnapján Szíriába utazott, hogy a magyar szervezet szakmai támogatást nyújtson a mentésben és a túlélők ellátásában. Telefonon számolt be a Vasarnap.hu-nak az ottani helyzetről.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával a Hungary Helps Programon keresztül elindított mobil orvosi és egészségügyi szolgálattal látja el a földrengés sérültjeit. Latakiában és Aleppóban összesen négy gépjárműben működő orvosi rendelő és két konténerben kialakított, kisebb műtétek elvégzésére is alkalmas, röntgennel, ultrahang készülékkel és mini laborral is felszerelt mobil klinika fogadja az ellátásra szorulókat. Latakiában már az első napon több száz beteget látott el az oda telepített három rendelő.

„Ma reggel kezdtük meg a munkát Aleppóban – mondta lapunknak csütörtök reggel Solymári Dániel. – Egyes városrészek porig rombolódtak. Igyekszünk segíteni azokon, akik otthon nélkül maradtak, vagy nem mehetnek vissza az otthonukba, mert az statikailag nem biztonságos.”

A máltai szakember sajnálatát fejezte ki, hogy a világ jelenleg csak Törökországra fókuszál, holott a földrengés épp akkora károkat okozott Szíria északi, északnyugati részén is. Ráadásul az ország sokkal nehezebb helyzetben van, mint északi szomszédja.

„Szíriában 2011-ben elkezdődött egy háború, amely tíz évig tartott, és az ország még mindig nem heverte ki. Sok épület, amely most kártyavárként omlott össze, már meggyengült a háború alatt a bombázásokban.

A helyiek azt mondják: amit a háború nem pusztított el, azt most elpusztította a földrengés”

– jegyezte meg, majd hozzátette: az áldozatok számát illetően óvatosan kell bánni az adatokkal.

„A világnak ezen a részein nem tudják annyira gyorsan és hitelesen követni a sérültek, halottak számát” – magyarázta.

A Máltai Szeretetszolgálat három főt küldött Magyarországról Szíriába, akik Latakiában és Aleppóban 50-50 fővel dolgoznak a Szír Karitász és a Görögkatolikus Egyház helyi segélyszervezeteivel.

A máltaiak előreláthatóan egy-két hónapig szeretnék fenntartani Szíriában a segélyszolgálatot, amelyhez továbbra is szívesen fogadják azok támogatását, akik szeretnének segíteni a földrengés károsultjainak. Erre a Máltai Szeretetszolgálat adomanyozz.hu című portálján keresztül van lehetőség.

A címlapképen a Magyar Máltai szeretetszolgálat mobilkórháza látható Szíriában, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával a Hungary Helps Programon keresztül jött létre. Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre