Az abortusz nem lehet alapvető emberi jog Európában

Ötven civil szervezet részvételével szervezett konferenciát a One of Us (Egy közülünk) életvédelmi szövetség és a San Pablo CEU Egyetemi Alapítvány. A Brüsszelben tartott nemzetközi értekezlet abból az apropóból gyűlt össze, hogy megvitassák az abortusz Európai Unió Alapjogi Chartájába történő felvételét. A felszólalásokból kiderült: az abortusz, mint emberi jog nem összeegyeztethető azzal, hogy az Unió Alapjogi Chartájában szerepel az élethez való alapvető jog.

Több mint 150 ember vett részt ezen a konferencián, amelyen Szlovénia, Magyarország, Portugália, Franciaország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Málta, Németország, Olaszország és Spanyolország döntéshozói, valamint jogászok és értelmiségiek képviseltették magukat.

A felszólalók hangsúlyozták, hogy a fenti javaslat szempontjából elengedhetetlen az élet aktív védelme.

Azt is kiemelték, hogy jelenleg nincs jogi kerete egy olyan intézkedésnek, amely az Unió Alapjogi Chartájában foglalt élethez való alapvető jogot és a szubszidiaritás elvét is sérti.

A konferencia zárásaként a San Pablo CEU Alapítvány elnöke, Alfonso Bullón de Mendoza arra a veszélyre figyelmeztetett, hogy ha “az abortusz kérdése dogmává válik – olyasvalamivé, amit nem lehet megkérdőjelezni anélkül, hogy kiközösítetté váljon aki beszélni mer róla – törvényen kívüli lesz, aki csupán más vagy eltérő véleményt vall.” Tehát “egyértelműen olyan eszmék erőltetéséről van szó, ahol minden nézeteltérést el kell nyomni. Egy totalitárius követelésről van szó” – tette hozzá rámutatva,  hogy az “európai lakosság azon részének követeléséről van szó – akár egész országokról – amelyek nem értenek egyet egy ilyen fontos kérdésben.”

Ehhez csatlakozva Jaime Mayor Oreja volt Európai Parlamenti képviselő, a CEU Királyi Európai Tanulmányok Intézetének (RIIE) és a One of Us Szövetségnek az elnöke rámutatott, hogy

„meg kell erősödni, hogy képesek legyünk az aktuális divattól való félelem leküzdésére, amely megpróbálja elhallgattatni az élet védelmét. Ez természetesen erőfeszítést és áldozatot követel tőlünk, de ez a leglényegesebb vita, amelyben erősítenünk kell a jelenlétünket”

– tette hozzá.

Befejezésül a résztvevők kiemelték, hogy több életvédő kezdeményezésre és nagyobb jogi szigorra van szükség. “Az abortusz nem lehet és nem is lesz része az Európai Alapjogi Chartának – ez volt a fő üzenet minden résztvevő számára a rendezvényen és a záróünnepségen, ahol részt vett többek között Rocco Buttiglione olasz politikus, Orbán Balázs magyar jogász, a miniszterelnök politikai igazgatója, valamint az olasz EP-képviselő, Elisabetta Gardini és a filozófus Rémi Brague is.

Forrás: One of Us

Kiemelt képünk forrása: One of Us

Iratkozzon fel hírlevelünkre