Trombitás Kristóf: A Gyurcsány-lista indulói értékelték az évet

Nagy meglepetést nem hozott a hétvége, pedig több párt is évértékelőt tartott. Vagy évindított, sima értékelőt, fene se tudja, melyik a pontos megfogalmazás, annyira ugyanolyan volt mindegyik, méghozzá a legfontosabb kritériumban: végtelenül unalmasak, laposak és jelentéktelenek voltak. Annyira jelentéktelenek, hogy amiként valakitől hallottam, ő maga csak a hírekből szerzett arról tudomást, hogy talán az MSZP is tartott valami ilyesféle dzsemborit.

Hiába, megszűnőben lévő, eljelentéktelenedő pártok összejövetelei nem szoktak toplistás helyezést elérni a hírversenyben. És ahogy azt már sokszor, sok helyen elmondtam: erkölcsi értelemben akkor zárul le a rendszerváltoztatás, amikor az MSZP de iure megszűnik létezni. Gyakorlatilag már nincs, ez is nagyszerű, de a jogilag is tisztázott helyzet lesz az igazi. Még nagyobb elégtétel lesz, mint az SZDSZ pártirodáiban a roló lehúzása. Ez 2026-ra egészen bizonyosan így lesz.

No, de itt volt nekünk az LMP is. A magukat immár hivatalosan is zöld pártnak nevező alakulat, akik csak alig kisebb haszonélvezői annak, hogy volt közös, baloldali lista. Bár meghallgathattuk, ahogy elég harciasan nemet mondanak az összefogás folytatására, de ezt a lemezt már feltették 2014-ben és 2018-ban. Mi lett a vége? Gyurcsány listája. Egyébként is nehéz komolyan venni azokat, akik önálló indulásról álmodoznak, amikor a szintén romokban heverő szocialistákkal szemben nekik még minimális párthálózatuk sincs.

Ha mindkét párt külön-külön indul a 2024-es európai parlamenti választáson, úgy bizonyosan egyikük sem fog tudni képviselőt Brüsszelbe juttatni, hacsak valami egészen komoly fordulat nem áll be a balos térfélen.

Két helyszín volt, ami valamelyest számot tarthatott az érdeklődésünkre: a Momentum és Gyurcsányék összetartása.

Donáth Anna színre lépése – bár nehéz olyan valakinek a színre lépését komolyan venni, aki az adott párt EP-képviselője – minden volt, csak érdekes nem. Szép díszletek, megfelelő technika, de totális semmitmondás. Nem tudtuk meg, mit akarnak, merre mennének tovább, semmi konkrétumot. Ami persze érthető is, hiszen ha valódi szembenállás volna a Momentum és a DK között, akkor Donáth nyílt színen kezdett volna alfaharcba Gyurcsánnyal. Ezt nyilván nem tehette meg, mert neki Gyurcsány nem csupán a főnöke – amint ez a választási összefogásban is látszott -, hanem kis túlzással a családi, régi emlékek is összekötik őket.

Korábban a Vasarnap.hu virtuális hasábjain már írtam Donáth Ferenc sztálinista-rákosista múltjáról, Donáth pedig kifejezetten jó kapcsolatot ápolt Apró Antallal, Gyurcsány feleségének nagyapjával.

Egy brancs maguk mind, ahogy azt anno A tanú börtönőre mondta.

Hát Gyurcsány Ferenc beszéde? Széteső, értelmetlen szóképekbe bonyolódó, talponállós fenyegetőzések, körülötte rajongó munkásőrnyugdíjasokkal.

Pont ennyit érdemes róla beszélni. És óriási szégyene a baloldalnak, hogy övé a legerősebb párt az ellenzékben, ő a baloldal egyértelmű vezére, főnöke.

A címlapképen Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője, elnöke napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre