A csilláron is lógtak – rengetegen ünnepelték Előd atya gyémántmiséjét Fehérváron

Február 5-én délben egy gombostűt nem lehetett leejteni a Székesfehérvári Ciszterci templomban. Brückner Ákos Előd atya gyémántmiséjére nemcsak Fehérvárról, de Budapestről is rengetegen érkeztek, hogy együtt ünnepeljék vele pappá szentelésének 60. évfordulóját.

Brückner Ákos – rendi nevén Előd – atyát 1963. február 3-án szentelték pappá Győrben, tíz évvel azután, hogy a Ciszterci rend szerzeteseként örökfogadalmat tett.

Pappá szentelése után Kónyon, Győrben, majd Tatabányán szolgált. 1989-től 2011-ig a Budai Ciszterci Szent Imre templom plébánosa volt, valamint a budai Rendház rendfőnöke. Innen 2011-ben került a székesfehérvári Nagyboldogasszony plébániára, ahol azóta is plébánosként szolgál, valamint hitoktatóként tanít a templom mellett található Szent István Gimnáziumban.

Február 5-én, vasárnap délben korábbi és jelenlegi hívei a székesfehérvári Nagyboldogasszony- és Nepomuki Szent János-templomban gyűltek össze, hogy részt vegyenek az atya gyémántmiséjén, amelyet pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából mutattak be. Pár perccel tizenkét óra után már gyakorlatilag lehetetlen volt bejutni a templomba. A Székesfehérvár Fő utcáján található impozáns barokk épület annyira megtelt, hogy már az előtérbe is alig jutottak be az emberek.

Szinte be sem lehetett jutni a tömegtől a székesfehérvári ciszterci templomba Brückner Ákos Előd atya gyémántmiséjén. (Forrás: feol.hu/Nagy Norbert)

A budapesti Szent Imre plébániáról több közösség és család is érkezett. Őket arról lehetett megkülönböztetni, hogy a ciszterci szokás ellenére nem a rendi nevén, hanem eredeti keresztnevén, Ákos atyának szólították az ünnepeltet. A fehérvári hívek ezzel szemben Előd atyaként ismerik, ami sokszor vezet vicces félreértésekhez a két plébániához tartozók között.

A szentmisén részt vett Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke. A Ciszterci rendet Bérczi L. Bernát zirci apát képviselte.

Isten tüzet gyújtott a lelkében és ezt a tüzet befogadta, megőrizte, ami lángolt benne, hogy másokat is tűzre gyújtson állhatatlan buzgósággal és hihetetlen energiával

– méltatta Isten szolgáját a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke, Spányi Antal, aki felolvasta Bíró László püspök atya köszöntő levelét is.

Az eseményen részt vett még Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója, valamint a város polgármestere, Cser-Palkovics András és országgyűlési képviselője, Vargha Tamás is.

Ákos atya idén júniusban ünnepli kilencvenedik születésnapját, de ez nem akadályozza meg abban, hogy a mindennapos szolgálaton túl lelkigyakorlatokat is szervezzen. Emellett rendszeresen utazik Budapestre a Szent Imre plébánia híveihez, akik nagyon megszerették, és akiknek ő is szívén viseli a sorsukat. Február 18-án szombaton este 6 órakor a Budai Szent Imre plébánián is gyémántmisét mutat be, hogy azok is részt vehessenek, akik esetleg nem tudtak elutazni Székesfehérvárra, vagy már nem fértek be a templomba.

Címlapkép: feol.hu/ Nagy Norbert

Iratkozzon fel hírlevelünkre