Erdő Péter bíboros: Az élő közösséget mi magunk tudjuk megteremteni, a Szentlélek segítségével

A Budapest-Külsőferencvárosi Szent Kereszt-templomban Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét február 5-én, vasárnap. A szertartás balázsáldással ért véget, majd a főpásztor megáldotta a nemrég megújult plébániát.

Befejeződött a Külsőferencvárosi Szent Kereszt-plébánia tavaly augusztusban – a főegyházmegye és a plébánia áldozatvállalásával – megkezdett felújítása. A munkálatok során teljesen megújult a plébánia földszintje és első emelete: új, modern fűtésrendszert is kiépítettek, és az elrendezés is kisebb átalakuláson ment keresztül. Az alsó szinten egy nagy közösségi teret és hittantermet alakítottak ki, ide került át a plébánia irodája is, az első emeleten pedig egyebek mellett két további hittanterem kapott helyet.

Az új tereket Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg és adta át a közösség szolgálatába. Az ünnepélyes megáldás előtt tartott főpásztori szentmisén Kálmán József plébános, Kerényi Lajos korábbi plébános és Ruppert József piarista atya koncelebráltak. Az ünnepi szentmisét balázsáldás követte, az azt követő plébániamegáldás pedig agapéval zárult a megújult falak között.

Nagy segítség volt az elmúlt években, hogy részben hitéleti forrásból, részben, talán nagyobb részben állami támogatásból sikerült megteremteni a plébániákon a közösségi élet színhelyeit. Az élő közösséget azonban senki nem teremti meg helyettünk. Erre egyedül mi magunk vagyunk képesek erre a Szentlélek segítségével. Mire közösségi házaink és termeink sora létrejött, kitört az energiaválság. Most látszik meg csak igazán, hogy mennyire vagyunk összetartó közösség. Mennyire tudunk áldozatot hozni egymásért és az alkotó, hívő együttlétünkért

– mondta Erdő Péter bíboros. 

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

A címlapképen Erdő Péter bíboros. Forrás: Wágner Csapó József

Iratkozzon fel hírlevelünkre