Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.

Az egyetem rektora nyitó gondolataiban az NKE küldetését ismertetve kiemelte: az intézmény a biztos jövő egyeteme, a mi küldetésünk az, hogy biztos jövőt nyújtsunk mindenki számára, aki hozzánk jelentkezik. Deli Gergely hozzátette: a Rendészettudományi (RTK) és a Hadtudományi Karok (HHK) hallagatói életre szóló hivatást és feladatot kapnak, és ehhez hozzájárul az a kiszámítható karrierpálya is, amely az egyetemre történő belépéskor megkezdődik, hiszen szolgálati jogviszonyuk lesz és illetményt kapnak. A rektor hangsúlyozta, az egyetemi polgárok nemcsak a hivatásos, hanem a civil karokon is megszerzik a munkaerőpiacion történő sikeres elhelyezkedéshez szükséges szakmai gyakorlati ismereteket az egyetem által biztosított gyakornoki helyeken.

A várható pályakezdő bruttó átlagbérek alapján állította sorrendbe a szakokat az UNIside internetes portál, amelynek 15-ös listáján az NKE több képzése is szerepel. A legjobban fizető szakok közül négy az államtudományi képzési területről került ki, amely területen egyedüliként az NKE hirdet képzést. A lista első helyére az NKE HHK-n meghirdetett katonai vezetői alapszakon végzettek kerültek 650 ezer forintos bruttó jövedelemmel. A harmadik helyen szerepel a katonai logisztika 564 ezer forintos havi bruttó átlagjövedelemmel, amely képzésére szintén csak az NKE HHK-n van lehetőség jelentkezni. A lista nyolcadik és kilencedik helyeit az NKE RTK két szakja foglalja el. A rendészeti igazgatási szak diplomásainak havi bruttó átlagjövedelme 482 ezer forint, míg a bűnügyi igazgatási alapszakok végzettek átlagosan bruttó 478 ezer forintot keresnek havonta. Ennek kapcsán Deli Gergely rávilágított, az NKE az egyetemek élvonalába tartozik, tudományos pozícióját tekintve pedig egyedülálló lehetőségekkel rendelkezik, ugyanis nincs még egy olyan hazai magyar egyetem, amelynek társadalomtudományok területén saját kutatóközpontja lenne.

Az NKE nemzetközi rektorhelyettese az intézmény egyik legfontosabb stratégiai célkitűzését, a nemzetköziesítést ismertette. Koller Boglárka kifejtette: az egyetem fennállásának tíz éve során jelentős lépéseket tett e téren, amelynek eredményeképpen mind az európai uniós, mind az unión kívüli kapcsolati rendszerei jelentősen bővültek. Az egyetem angol nyelvű képzései mellett számos angol nyelvű kurzuson is részt vehetnek az NKE-re felvételt nyertek. Akik angol nyelven tanulnak, versenyképességi pluszt kapnak, ezért az egyetem hosszú távú célkitűzése, hogy még több angol nyelvű szakot biztosítson a hallgatók számára. Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) képzéseit Tischler Zoltán, az ÁNTK Oktatásszervezési Osztályának vezetője mutatta be. Elmondta, hogy a kar hallgatói széles körű, a 21. század társadalmi, gazdasági kihívásainak megfelelő tudásanyagot kapnak, amelynek birtokában a központi közigazgatás számos területén el tudnak helyezkedi. A felvételi előtt állóknak Tischler Zoltán azt tanácsolta, hogy minden, érdeklődésükre számot tartó képzési lehetőséget jelöljenek meg.

A Víztudományi Kar képzéseivel kapcsolatban Bíró Tibor dékán arról beszélt, hogy a vízügyi infrastruktúrák tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez képeznek szakembereket. A VTK-ra jelentkezők bajai lakhatása biztosított, a campus területén található kollégium ugyanis ingyenes lakhatást kínál valamennyi hallgatónak a teljes képzési idő során. Bíró Tibor kitért a karon elérhető vízügyi ösztöndíjra is, amelyre a nappali munkarendű építőmérnöki alapképzésben részt vevő elsőéves, közszolgálati ösztöndíjas, aktív státuszú hallgatók pályázhatnak. A dékán kiemelte: VTK-s diplomával a vízügyi szolgálat és a víziközmű ágazaton kívül a versenyszférában is el lehet helyezkedni. A vízügyi diplomával rendelkező szakemberek kezdő fizetése mintegy bruttó 600 ezer forint – szögezte le.

A honvéd tisztjelölti jogviszonyról és a felvételi követelményrendszerről Szászi Gábor ezredes beszélt. A HHK oktatási dékánhelyettese elmondta, hogy 2023-ban is a tavalyi évi felvételi eljárási rend marad érvényben, az egyetlen minimális változás, hogy a 280 pontos minimumértéket központilag megszüntették. 2022-ben módosult a honvédek jogállásról szóló törvény, amelynek értelmében a HHK-ra jelentkezők nem honvéd tisztjelölt jogviszonnyal, hanem szerződéses katonaként kezdik meg tanulmányaikat és ennek megfelelően már hallgatóként biztos jövedelmet kapnak.

Az RTK képzéseiről Hautzinger Zoltán r. ezredestől hallhattak az érdeklődők. Az RTK oktatási dékánhelyettese felvázolta, hogy RTK-s hallgatónak lenni egyszerre jelenti azt, hogy bizonyos rendben kell tudni élni, illetve azt is, hogy a hagyományos egyetemi élettől sincsenek távol a hallgatók, valamint hogy a karon a gyakorlati képzés az egyik legfontosabb súlypont. A rendvédelmi pálya egyre inkább vonzó a fiatalok számára, akik a karon biztos hivatást, egyben biztos jövőt kapnak.

Aki tisztjelölti jogállásban hallgatója az RTK-nak, az mintegy nettó 300 ezer forint illetményben részesül. Okleveleik megszerzését követően a hallgatók többnyire tiszti rendfokozattal, versenyképes jövedelemmel tudnak elhelyezkedni a rendvédelmi szerveknél

– emelet ki Hautzinger Zoltán. Érces Gergő tű. őrnagy, az RTK Katasztrófavédelmi Intézetének megbízott tanszékvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézet a 2023/2024-es tanévre újra felvételt hirdet tűzvédelmi mérnöki alapszakon. Az új tűzvédelmi mérnök képzés esetében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai támogatása mellett folyik a mérnök hallgatók képzése, hogy a legaktuálisabb tűzvédelmi szabályozókkal és hatósági gyakorlattal első kézből találkozhassanak a hallgatók.

Egy másik specialitás, hogy a képzésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási szolgáltatással vesz részt, és együttműködési megállapodás keretében valósul meg a tűzvédelmi mérnöki szakon folyó képzés mérnökoktatói közreműködéssel és laboratóriumok használatának biztosításával. Így a mérnöki tudományok tekintetében a legszélesebb spektrumon és legszínvonalasabb módon tudjuk képezni a mérnök jelölteket

– mondta. Az NKE-n működő karok képzési kínálatának bemutatása mellett a közvetítést követők virtuális campustúra keretében bejárhatták a Ludovika Campust, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campust, valamint a Víztudományi Kar bajai campusát is. A nyílt napon szó esett továbbá az NKE-n elérhető egyetemi sportéletről, a campusokon szerveződő közösségi életről, és a volt NKE-s hallgatók által a közszolgálati életpályákba is betekintést nyerhettek a felvételi előtt állók, valamint a felvételivel kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphattak a felvételi előtt állók. Az egyetem képzéseiről bővebben a felveteli.uni-nke.hu weboldalon olvashatnak, ahol mindemelett számos hasznos információ, videó és kiadvány is várják a tájékozódni vágyókat.

Forrás: uni-nke.hu

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. A kormányfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre