Podcastsorozatot indítottak a marosvásárhelyi jezsuiták 

A marosvásárhelyi Jezsuita Udvar tagjai podcastsorozatot indítottak Hitünkről érthetően címmel, azzal a céllal, hogy frissen és életszerűen közvetítsék az egyház bölcsességét. András Csaba elmondta, hogy meglátásuk szerint egy beszélgetés formájában jobban megnyilvánul a személyes megélés, ami inspiráló lehet mások számára is.

Kiemelte, hogy szeretnék, ha a megbérmálkozottak valóban nagykorú keresztények lehetnének, tudatos, felnőtt hittel. 

„Véleményem szerint Kelet-Európában most formálódik oda az egyház, hogy nem csupán belekeresztelkednek az emberek, hanem szabadon, tudatosan akarják megválasztani a hitüket. Ebben a folyamatban szeretnénk társak lenni, és örülnénk, ha együtt tudnánk gondolkodni, beszélgetni, vitázni teológiai témákról, és olyan felnőtt, mélyen gyökerező hitben kísérhetnénk az embereket, akik értik, élik és szeretik azt, hogy keresztények” – mondta.  

Hozzátette, hogy nem fókuszálnak kimondottan egy célcsoportra, de azok különösképpen élvezhetik a beszélgetéseket, akik szeretnek kérdéseket feltenni, nem fogadnak el mindent automatikusan, és vágynak a mélyebb tudásra, reflexióra.

„Talán ez a legfontosabb, hogy mi magunk is megtapasztaljuk, hogy a teológia milyen nagy kincsesláda, és hogy az egyház gyakorlatai, szentségei miképp segítenek nekünk jobban élni. Ha ezt mi magunk élni tudjuk és ebből forrásozunk, az lassan kifelé is sugározni fog”.

A kommunikációs forma kapcsán elmondta, hogy hitbeli tartalmakról általában előadások, frontális hittanórák formájában szoktak beszélni, de ő úgy véli, hogy a beszélgetés sokkal alkalmasabb műfaj, ugyanis „nem lehet olyan könnyen álarcok, szerepek mögé bújni, mint a katedra vagy a szószék mögött, és itt akarva-akaratlanul is megnyilvánul, hogy személyesen mennyire élem és hiszem azt, amiről beszélek”.  

Az egyházi kommunikáció kapcsán pedig kiemelte, hogy „a legfontosabb a szándék tisztasága, amit érdemes megőrizni”.  

„Egyházként érdemes jelen lenni a médiában, de érdemes odafigyelni a mértékre. Ha csak mi is a csörömpölésbe kapcsolódunk be, az önmagában nem hoz sok gyümölcsöt. Jó lenne megtanulni úgy beszélni, hogy utána a hallgatót arra ösztönözzük, hogy visszavonuljon, imádkozzon, gondolkodjon, megeméssze és ízlelje a hallottakat. Ha a hallgató úgy tudna felállni egy ilyen műsor végén, hogy imádkozni szeretne, akkor elértük a célunkat”. 

Forrás: RomKat.ro 

A címlapkép forrása: YouTube/Csaba András

Iratkozzon fel hírlevelünkre