Ferenc pápa ökumenikus zarándoklatra érkezett Dél-Szudánba

A Kongói Demokratikus Köztársaság után Ferenc pápa Jubába indult, hogy régóta várt, a békéért szervezett ökumenikus zarándoklatra Dél-Szudánba érkezzen Canterbury anglikán érsekével, Justin Welbyvel és a Skóciai Egyház Közgyűlésének moderátorával, Iain Greenshields tiszteletessel.

A pápa búcsúja a Kongói Demokratikus Köztársaságtól jelentette a két ország felkereséséből álló 40. külföldi apostoli útja, ötödik afrikai utazása első részének végét. Ferenc pápa január 31. és február 3. között járt a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szent II. János Pál pápa nyomdokain, aki 1980-ban és 1985-ben kereste fel az afrikai országot. A pápa közvetlenül azután, hogy megérkezett Dél-Szudán fővárosában Jubába, az elnöki palotában találkozott az államfővel és az alelnökökkel. Ezt követően a palota kertjében találkozott a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel, akikhez első beszédét intézte. A találkozót követően az apostoli nunciatúrára hajtat, ahol véget ér a napja.

A pápa három napot tölt Dél-Szudánban egy ökumenikus zarándoklaton a békéért Canterbury anglikán érsekével és a Skóciai Egyház Közgyűlésének moderátorával. Ferenc pápa évek óta kifejezte határozott vágyát, hogy a túlnyomórészt keresztények lakta Dél-Szudánba utazzon, de az ország instabil helyzete, valamint a járvány megnehezítette a látogatási terveket. 2019 áprilisában a pápa lelkigyakorlatot vezetett a Vatikánban Dél-Szudán politikai vezetőinek és egyházi hatóságainak. A Szent Márta-házban tartott lelkigyakorlaton letérdelt a lábuk elé, és könyörgött nekik, hogy munkálkodjanak a békéért és legyenek nemzetük méltó atyái.

Forrás: Vatican News

A címlapkép forrása: Vatican.va

Iratkozzon fel hírlevelünkre