Az ellenzéki pártok ráfeküdtek a debreceni akkumulátorgyár ügyére 

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az LMP az akkumulátorgyárak ügyében, a Párbeszéd az alkotmánybírósághoz fordult a szabályozások miatt, a DK árnyékkormánya pedig sajtótájékoztatót tartott „hogy többet ne fordulhasson elő a mostani akkumulátorgyárashoz hasonló botrány”. 

Az elmúlt hetekben a közbeszéd tárgyává vált a CALT akkumulátorgyárának megnyitása Debrecenben, ahol Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg ugyanis a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben.

Az indulatok azonban elszabadultak, az ellenzéki pártok pedig azt hangoztatják, hogy nem szabadna ilyen kezdeményezéseket támogatni. Az LMP az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kéri az ügyben, annak ellenére, hogy először helyi népszavazást kezdeményeztek, majd mégsem vették fel az íveket, ugyanis országos szinte terjesztenék ki az ügyet. 

Most a rendkívüli ülésben bíznak, és közölték, hogy azt akarják elérni, hogy a kormánypártok vállalják a vitát, mondják el érveiket, ne „sunnyogva”, az emberek feje felett adják el az ország jövőjét néhány külföldi nagyvállalatnak.

A zöldpárt nem támogatja a kezdeményezés, annak ellenére, hogy Németországban nemrég ugyanennek a vállalatnak a gyárát adták át – ahogy arra Menczer Tamás is felhívta a figyelmet. Lánczi Tamás véleménye szerint ezek olyan beruházások, amelyeknek az eredményét csak 5-10 év múlva lehet érzékelni, és szerinte „elindult egy harc azért, hogy ezeket a gyárakat ne hazánkban építsék fel”, az ellenzéki pártok pedig tisztában vannak e beruházások jelentőségével, tudják, aki zöld technológiát akar, annak akarnia kell az akkumulátorokat, ezzel a gyárakat is, mert „nem fáról szüretelik az akkumulátort”. 

Menczer Tamás: Nem tekintjük elhibázottnak a keleti nyitás politikáját 

A Párbeszéd jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz akarnak fordulni, ugyanis, mint mondták a sajtótájékoztatón, „a Fidesz kitalálta, hogy egy akkumulátor-nagyhatalommá teszi az országot”, és szerintük a kormány úgy enyhíti a szabályozásokat, hogy „ne kelljen ezeknek az ázsiai multicégeknek odafigyelniük a környezetre, sem a munkavállalói jogokra”. 

A Demokratikus Koalíció környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyék-kormánybiztosa, Kocsis-Cake Olivio, aki kijelentette, hogy az árnyékkormány szerint azonnal le kell állítani a beruházást, és „nem szabad egyetlen követ sem lerakni, amíg az összes környezeti adat nem kerül nyilvánosságra, és meg nem kérdezik az érintett lakosokat”. 

Közölte, hogy „az árnyékkormány konkrét javaslatokat dolgozott ki, ezért az árnyékkormány maradt az egyetlen remény, hogy ne épüljenek környezetkárosító, egészségre veszélyes gyárak Magyarországon”.  Véleményük szerint minden olyan beruházásról kötelezően tájékoztatni kell a lakosságot, amely jelentős hatással van a környezetre. 

Dömötör Csaba is reagált korábban az akkumulátorgyár körüli vitára, amely szerinte környezetvédelmi kérdésnek tűnik, de igazából az élesedő gazdasági verseny miatt támadják a beruházást: „kilóg a lóláb”, ugyanis „nem az a bajuk”, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon, a hazai baloldal pedig csatlakozik ehhez a kampányhoz.

„Ennél már tényleg csak az lenne a durvább, ha ezért pénzt kapnának külföldön, mondjuk dollárban” – tette hozzá. 

Dömötör Csaba szerint kilóg a lóláb az akkumulátorgyár elleni tiltakozás esetében

Forrás: MTI/Facebook

A címlapkép forrása: catl.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre