Meglepődtek a kínaiak, de meg fog épülni a CATL gyára Debrecenben

A CATL kínai képviselői is rácsodálkoztak a botrányokba fulladó debreceni közmeghallgatásokra, azonban azon döntésüket, hogy Magyarországon akarnak beruházni, ez nem változtatja meg – írja a Magyar Nemzet. 

Magyarország gazdasági eredményei, mint például a GDP-növekedés, a 4,7 milliós foglalkoztatotti kör, a rekordalacsony munkanélküliségi ráta, a nyugdíjak visszaépítése vagy a családi támogatások rendszere csak a beruházásoknak köszönhetően tartható fenn, a CATL új gyára pedig fontos nemzetgazdasági szempontból is, hiszen ez Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása.

A kínai vállalat azonban nem csak Magyarországon terjeszkedik, de Németországban is, ahol napokkal korábban adták át a CATL-üzemet a szocialista-zöld vezetésű Türingiában, amely technológiailag azonos a Debrecenbe tervezettel, viszontméretét tekintve kisebb.

Németországban semmilyen aggályok nem merültek fel, ezért a kínaiakat meglepte a Debrecenben tapasztalt ellenállás, különösen úgy, hogy az LMP országos népszavazást kezdeményezett a projektről, de a helyi népszavazáson még az aláírásgyűjtő íveket sem vették fel. 

Az ellenállás mindenesetre nem a CATL már eldöntött beruházását nehezíti meg, hanem azt, hogy a jövőben Magyarország eredményesen tudjon beszállni a nemzetközi versenybe a nagy vállalatok fejlesztéseiért. 

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a beruházás összesen 9000 új munkahelyet hozhat létre. Ráadásul 2025-re a termelés az évi 10 milliárd dollárt, tehát mintegy 3680 milliárd forintot is elérheti. Ez a 2021-es GDP 1,6 százaléka, amelyben még nincsenek benne a később betelepülő beszállítók.

Forrás: Magyar Nemzet

A címlapképen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodás aláírási ceremóniáján a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én. Forrás: MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre