Vitályos Eszter: a magyar zsidóságot ért veszteség az egész nemzeté

A szörnyű veszteség egész Európáé, az egész világé. A magyar zsidóságot ért veszteség pedig az egész nemzet örök vesztesége – mondta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, amelyet a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezett pénteken Budapesten.

Az államtitkár felidézte: hetvennyolc éve szabadították fel Auschwitz-Birkenaut, a nácizmus szimbólumává vált lágert, ahol minden harmadik áldozat magyar volt.

Magyarország tanult a múltból, a magyar kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben. Itthon és a nagyvilágban is elkötelezetten és következetesen kiáll ezen alapértékek mellett

– hangsúlyozta, rámutatva: ma Magyarországon biztonságban élhetnek együtt zsidó és nem zsidó magyarok, ma Magyarországon együtt tervezzük a jövőnket. Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb náci haláltábor.

(MTI)

A címlapkép forrása: Vitályos Eszter/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre