Simicskó István: A békéhez bölcsesség is kell

Simicskó István a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője január 25-én az Országházban fogadta a történelmi egyházak képviselőit. A hagyományos évkezdő találkozón az idei év legfontosabb kihívásairól beszélgettek a meghívottak.

Simicskó István megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy nehéz év áll mindenki mögött és megköszönte a történelmi egyházak szolgálatát és munkáját. Beszámolt arról, hogy az egyházaknak óriási szerepe van a magyar társadalom életében – ahol minden felekezet a maga közösségeit szolgálja, és a közösségeikkel foglalkozik. Kiemelte, hogy az egyházaknak ez a szerepe meghatározza a mindennapokat.

Elmondta, hogy neki, mint politikai vezetőnek a feladata abban áll, hogy támogassa a történelmi egyházak vezetőit közösségeik építésében és támogatásában.

Simicskó István a történelmi egyházak képviselőit fogadta az Országházban, 2023 január 25-én. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Simicskó István beszámolt arról, hogy a szomszédunkban kitört háború – a baljós előjelek ellenére is – mindenkit meglepett. A háború rámutatott arra az alapvető tanulságra, hogy a politikai vezetők nem forgatják a Bibliát.

„Elég lett volna Káin és Ábel szörnyű tragédiáját megérteniük ahhoz, hogy ne fordulhasson elő ez a testvérháború” – mondta a KDNP frakcióvezetője.

Simicskó István elmondta, úgy tűnik, hogy az ember mindig képes hamis ideológiákat követve szörnyű tragédiákat újra és újra elkövetni. Kiemelte, hogy minden közösséget szolgáló embernek bölcsességet kellene kérnie Istentől. A bölcsesség fontosságát azzal is magyarázta, hogy egy rendkívül gyorsan változó világban az élet lehetőségei megváltoztak. Az embereknek már nincs ideje a befelé fordulásra.

„Már nincs idő eljárni az istentiszteletekre, misékre, a lelki feltöltődésre. Mindezek pedig végeredményben eltávolítják az emberiséget Istentől.” – mondta Simicskó István.

Simicskó István az egyházi vezetőket fogadta az Országházban, 2023 január 25-én. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Beszámolt arról, hogy ma az emberiség olyan technológiai tudás birtokában van, mint soha előtte, mégsem használja a tudását minden helyzetben  jóra. Hangsúlyozta, hogy szükség van a lelki támogatásra. Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány két éve alatt sokan kiégtek, akik most támogatásra, megerősítésre szorulnak.

„Észre kell vennünk, hogy a koronavírus-járvány megterheltsége miatt az egészségügyi dolgozók elfáradtak. Így pedig hiába van meg a szaktudás, a felkészültség, támogatni kell őket abban, hogy a csodákat nap, mint nap újra véghez vigyék” – mondta Simicskó István.

Emlékeztetett arra, hogy az egyházaknak és az egyházi intézményeknek nagy szerepe van az idősek, betegek ápolásában, szociális gondozásában.

Elmondta, hogy az idei, 2023-as év sem tűnik könnyűnek, mivel egyre intenzívebbé válik a háború. A szemben álló felek konfliktusa pedig egyre fokozódik. Olyan szinten változott meg a világunk, hogy gyakorlatilag gazdasági, politikai értelemben folyamatos háborúk dúlnak. Így a válságkezelés egyre inkább a hétköznapok részévé válik.

„A békéhez bölcsesség is kell”

– hangsúlyozta a KDNP politikusa, majd hozzátette, hogy a béke ott kezdődik, amikor békességben tudunk lenni önmagunkkal, családunkkal és nagyobb közösségeinkkel. Ha ezt elérjük, akkor jobb jövő elé nézhet az emberiség.

 

Földi László: Európát bilincsbe fogták

Ajándékot vitt Simicskó István

Simicskó István: Magyarországnak egyértelműen az az érdeke, hogy béke legyen

A címlapkép forrása: Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre