Potápi Árpád János: A magyar nemzet összefogott, hogy segítsen

A Kárpátaljának és az ott élőknek nyújtott összmagyar segítséget méltatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség táborában.

Potápi Árpád János a kárpátaljai magyar diákokat köszöntve kijelentette: a magyar nemzet minden része összefogott annak érdekében, hogy segítsen.

A Felvidéken, Magyarországon, Erdélyben élő, sőt a jóval távolabbi szerbiai, horvátországi, szlovéniai magyarok is összefogtak annak érdekében, hogy „ami segítséget csak tudunk nyújtani, azt megtegyük” – mondta a politikus.

Hozzátette, ezt megteszi a kormány, az egyházak, a karitatív szervezetek és az önkormányzatok is.

Köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a munkáért, amiért sikerült örömet szerezni a diákoknak, és ki tudtak szakadni a háború sújtotta Ukrajna nehézségekkel teli hétköznapjaiból.

A közmédiának nyilatkozva kiemelte, a lassan egy éve tartó háború nehéz helyzet elé állítja Kárpátalját és a térséget. Még inkább így van ez az ott élő gyermekekkel, akiknek a 82 százaléka most is a kárpátaljai magyar intézményekbe jár – fűzte hozzá.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszönti a háború sújtotta Ukrajnából érkezett kárpátaljai diákokat a Rákóczi Szövetség táborában, Sátoraljaújhelyen 2023. január 26-án. (MTI/Vajda János)

Hangsúlyozta, minden segítséget próbálnak megadni nekik, például a táborral is. „Remélem, hogy nemcsak egy hetet tudnak majd eltölteni az év során Magyarországon, hanem hasonló táborokat akár itt vagy a Balaton mellett is tudunk szervezni” – mondta az államtitkár.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a közmédiának elmondta,

a tábor első turnusában kollégista diákok érkeztek Sátoraljaújhelyre, ezen a héten pedig a Felső-Tisza-vidékről, illetve a nagyszőlősi járásból érkeztek a résztvevők.

A táboroztatást egészen február 17-ig folytatják, minden héten 250 diákot várnak Sátoraljaújhelyre. A jövő héten a beregszászi térségből érkeznek diákok, de ellátogatnak majd a táborba Ungvárról és környékéről, továbbá a munkácsi járásból is.

Február második hetében az ungvári magyar főkonzulátus segítségével mintegy ötven ukrán diák érkezik a táborba, olyan fiatalok, akiknek a szülei katonák, rendőrök.

Egy olyan hetet szeretnének biztosítani nekik, hogy érezzék: Magyarország és az itt élő emberek mindenkinek segítenek, aki bajba kerül – mondta Csáky Csongor.

(MTI)

A címlapképen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszönti a háború sújtotta Ukrajnából érkezett kárpátaljai diákokat a Rákóczi Szövetség táborában, Sátoraljaújhelyen 2023. január 26-án. Mellette Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke látható. Forrás: MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre