Lehet, hogy önnél is van hamis 20 ezer forintos bankjegy

Hamis 20 ezer forintos és 100 eurós bankjegyeket gyártott egy banda, most azonban lebuktak tájékoztatott a Police.hu.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Pénz- és Bankkártya Hamisítás Elleni Osztálya pénzhamisítás bűntett gyanúja miatt indított nyomozást 2022 májusában, miután több helyszínről hamis 20 ezer forintos bankjegyekről érkeztek bejelentések.

A gyanú szerint a 29 éves P. Péter tavaly áprilistól hamis 20 ezer forintos bankjegyeket készített abból a célból, hogy azokat forgalomba hozza. A beváltásban a 30 éves I. Norbert is segítette, aki a hamis pénzzel főként budapesti üzletekben, kisebb értékben vásárolt. Az ebből származó bevételeket elosztották. Összesen 237 hamis bankó került így a pénzpiacra. 

P. Péter nem állt meg a magyar pénz hamisításánál, legalább 40 darab 100 euróst is gyártott, amelyet ismerősének, M. Istvánnak adott át, hogy az továbbértékesítse.

A KR NNI nyomozói 2023. január 11-én három budapesti helyszínen tartottak házkutatást, a bizonyítékokat lefoglalták, és mindhárom gyanúsítottat elfogták. Pénzhamisítás gyanújával hallgatták ki őket, P. Pétert és I. Norbertet őrizetbe vették, a bíróság döntése alapján mindketten bűnügyi felügyeletbe kerültek. M. István szabadlábon védekezhet.

Ez a 20 ezer forintos bankjegy eredetinek látszik, de hamisítvány.  (Forrás: Police.hu)

Az eljárás során a nyomozók a bűncselekményben részt vevő további személyeket is felkutatják.

Bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, tapintással, alapos szemrevételezéssel könnyen ellenőrizhetjük a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket.

A Magyar Nemzeti Bank bankjegyhamisítások kiszűrését szolgáló információi, valamint a bankjegyek ellenőrzésével kapcsolatos ajánlásai itt érhetők el. 

Forrás: Police.hu

Címlapkép Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre