Tombol az infláció Németországban is

A 2022-es évben a Németországi Szövetségi Köztársaság kezdete óta a legmagasabb áremelkedést mérték, a fogyasztói árak éves átlagban 7,9 százalékkal emelkedtek – közölte a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

2021-ben az infláció mértéke – a koronavírus-járvány miatti lezárások utóhatásai ellenére 3,1 százalék volt. „A történelmileg magas éves inflációs rátát elsősorban az energiatermékek és az élelmiszerek rendkívüli áremelkedése okozta az ukrajnai háború kezdete óta” – magyarázta Ruth Brand, a Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke.

Éves szinten az energiatermékek 34,7 százalékkal, a földgáz mintegy 64,8 százalékkal, az üzemanyagok 26,8 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerárak 13,4 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. A számítások szerint az energiaárak emelkedése nélkül az infláció mindössze 4,9 százalék lett volna 2022-ben.

Brand elmondta továbbá, hogy a 2022-es év kivételesen magas inflációs rátáit a szövetségi kormánynak a rövidtávú enyhítő intézkedésekkel sikerült mérsékelnie: „A 9 eurós jegy, az üzemanyagkedvezmény és az EEG-járulék eltörlése mellett ezek közé tartozott a gáz- és távfűtés áfájának csökkentése, valamint a gáz- és fűtésszámla december havi egyszeri kifizetése is”.

Forrás: Berlini gyors Magyar-Német Intézet

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre