Görögkatolikus iskolát és óvodát szenteltek Budapesten

Megszentelték a VIII. kerületi Szent Anna Görögkatolikus Gimnáziumot, illetve a közvetlen szomszédságában található Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda épületét.  Kocsis Fülöp érsek-metropolita a két intézmény összes termét és helyiségét megszentelte.

Az épületbe belépve, a főpásztor nagy meglepetésére, a bejáratnál lévő két ikon mellett tizenkét díszes ministránsruhába öltözött fiatal várta a szertartás megkezdését.

Már ez is megadta az iskolaszentelés különleges hangulatát, de ezt fokozta a tiszta arcú gyermekek folyamatos érkezése

– mesélte Kocsi Fülöp metropolita, miután Vénusz Edina igazgatónő bevezette a fiatalokat a kicsiny aulába, ahol hamarosan elkezdődött a közös imádság.

Nagy élmény volt látni ezeket a tiszta arcokat, akik már próbálkoztak, hogy együtt mondják, énekeljék velünk az imádságokat

– mondta az érsek-metropolita, aki, mint fogalmazott, nagy lépésként élte meg ezt az alkalmat, mert folyamatosan érzékelhetőnek tartja az iskola átalakulását: egyre egyházibb, egyre lelkibb, egyre „görögkatolikusabb”. A szentelést követően a főpásztor XVI. Benedek pápáról, majd az élet egységéről beszélt, amelyet munkálni, művelni kell.

Olyan életet kell élnünk, amelybe minden, amivel foglalkozunk, szépen, harmonikusan beleillik. Számolj azzal, hogy bármit teszel, benne van az életedben, és általa formálódik ez az egy élet. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mit teszünk bele. Itt az iskolában legfőképp a tudást adjuk át, azzal a görögkatolikus hittel színesítve, ami segít helyére tenni a dolgokat, hogy az életetekben rend, harmónia és egység legyen

– hangsúlyozta a főpásztor.

A beszámolót teljes terjedelmében a Hajdú-Dorogi Főegyházmegye oldalán olvashatják.

Forrás/Fotó: Hajdú Dorogi Főegyházmegye

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre