Európába látogat a kínai külügyminiszter a kapcsolatok javítása érdekében 

A brüsszeli Politico arról számolt be, hogy Kína külügyminisztere a jövő hónapban Németországba és Belgiumba látogat, hogy megpróbálja helyreállítani a kapcsolatokat Európával, és részt vegyen a müncheni biztonsági konferencián, valamint ellátogasson Brüsszelbe. 

Kína kapcsolata nem felhőtlen az Európai Unióval, tekintve, hogy az ázsiai ország az Egyesült Államok legnagyobb gazdasági riválisa, és keresi a módját annak, hogy minél szorosabb kereskedelmi és gazdasági együttműködést alakítson ki az Unióval. 

Olaf Scholz német kancellár és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke novemberben és decemberben Pekingben járt, ahol kifejezték a rosszallásukat Hszi Csin-ping kínai elnök felé Oroszország atomfenyegetése miatt. Kína is kifejezte aggodalmát az ügyben, de jelezték, hogy a nyugati világrenddel szembeni alternatívaként kívánnak fellépni, valamint igyekeztek lekicsinyelni Peking és Moszkva kapcsolatainak jelentőségét. 

Hszi a novemberi G20-csúcstalálkozón találkozott Olaszország, Hollandia és Spanyolország vezetőivel is, Emmanuel Macron pedig jelezte, hogy az év elejére tervez egy kínai látogatást. 

Az Európai Unió és Kína között tervben van az átfogó beruházási megállapodás felélénkítése, amely kapcsán Szijjártó Péter még novemberben azt írta, amikor videóbeszélgetést folytatott Vang Jivel, hogy a kormány szorgalmazza, hogy minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az Európai Unió között. 

A tárgyalás után a Politico arra jutott, hogy nem volt véletlen az időzítés, hiszen pont akkor jelentette be az Európai Unió, hogy 10 milliárd eurós fejlesztési programot szán Dél-Kelet-Ázsiába. Hozzátették, hogy Vang Ji kijelentette, az EU-nak példát kellene vennie Magyarországról, tanulhatna tőle, és remélik, hogy más országok is objektív és barátságos módon tudják szemlélni Kína fejlődését. 

Forrás: Politico

A címlapképen Vang Ji kínai külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 24-én. Forrás: MTI/EPA/Peter Foley

Iratkozzon fel hírlevelünkre