Von der Leyen vázolta a Bizottság válaszát az amerikai inflációcsökkentő törvényre 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy testületük javaslatot tervez tenni egy zéró ipari törvényre, amely 2030-ig több technológiai célkitűzést valósít meg, hogy felvegye a versenyt az amerikai tervekkel – számolt be a Politico. 

„A cél az lesz, hogy a beruházásokat a teljes ellátási lánc mentén a stratégiai projektekre összpontosítsuk. Különösen azt fogjuk megvizsgálni, hogyan lehet egyszerűsíteni és felgyorsítani az új, tiszta technológiákat gyártó telephelyek engedélyezését” – mondta von der Leyen a davosi Világgazdasági Fórumon. 

Washington egy 369 milliárdos zöld támogatási csomagot, egy inflációcsökkentő törvényt vezet be, amelyre válaszul lép az EU, félve, hogy a szabályozás külföldre fogja terelni az ipart. Von der Leyen figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok intézkedései aggodalmat váltottak ki Brüsszelben. 

„Nem titok, hogy az inflációcsökkentési törvény bizonyos tervezési elemei számos aggodalmat keltettek a vállalatoknak szánt ösztönzések tekintetében”

– mondta von der Leyen beszédében.

Kiemelte, hogy a blokk hosszú távú költségvetésének félidős felülvizsgálatát is elkezdték, amelynek része az Európai Szuverenitási Alap előkészítése. A Bizottság jelenleg konzultációt folytat az uniós tagállamokkal arról, hogy a világjárvány és az ukrajnai háború által kiváltott, egyre súlyosbodó gazdasági válságot követően hogyan lehetne a legjobban felülvizsgálni a blokk állami támogatásokra vonatkozó sürgősségi szabályait.

A kritikai hangok és a szélesedő nézetkülönbségek azonban egyre erősebbek, a vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy az EU hogy tud a legjobban reagálni az Egyesült Államok lépéseire. 

Hétfőn Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa arra figyelmeztetett, hogy a blokk versenyképességét nem lehet támogatásokból felépíteni, és hogy az EU állami támogatásokra vonatkozó sürgősségi szabályai közelgő módosításainak ideiglenesnek kell lenniük, mert félő, hogy a belső piac felbomlik. 

A belső piacért felelős biztos, Thierry Breton viszont úgy véli, hogy a rövid távú, átmeneti megoldások nem jelentenek elegendő segítséget. 

Vestager a múlt héten új, ideiglenes állami támogatási keretet javasolt, beleértve az „áttelepülés elleni beruházási támogatásokat”, amelyek megakadályoznák, hogy a cégek elhagyják a tömböt, és külföldön keressenek kedvezőbb feltételeket. 

Az uniós országok január 25-ig kaptak határidőt a válaszadásra. 

Forrás: Politico

A címlapképen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal a Világgazdasági Fórum találkozóján Davosban 2023. január 17-én. Forrás: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Iratkozzon fel hírlevelünkre