Az Iszlám Állam vállalta magára a kongói templomban történt merényletet

Az Iszlám Állammal szövetséges ADF-et azzal vádolja a hadsereg, hogy az utóbbi két évben több száz falusit mészárolt le a környéken.

Legkevesebb tízen meghaltak és harminckilencen megsebesültek, amikor házi készítésű pokolgép robbant a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Észak-Kivu tartomány egyik templomában vasárnap. A hadsereg iszlamista terroristákat tett felelőssé a merényletért.

A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében.

Anthony Mwalushay, a katonaság egyik szóvivője azt mondta, egy keresztelő szertartás alatt követték el a merényletet, amelyért a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai iszlamista milíciát tette felelőssé. Elmondta azt is, hogy egy kenyai állampolgárt őrizetbe vettek.

„A biztonsági erők urai a helyzetnek, a sebesülteket kórházba szállították” – tette hozzá a hadsereg közleményében.

„A kormány határozottan elítéli a robbantást, amelyet nyilvánvalóan az ADF terroristái követtek el” – tudatta Patrick Muyaya kormányszóvivő.

Az ugandai határ melletti Kasindi térségében a kongói és az ugandai kormányerők már korábban műveleteket hajtottak végre az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges ADF ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy az utóbbi két évben több száz falusit mészárolt le a környéken.

A tartományban az ADF mellet az M23 nevű, többségében tuszikból álló felkelőcsoport is aktív.

(MTI)

A címlapkép forrása: Unsplash/Aaron Burden

Iratkozzon fel hírlevelünkre