Gyertyákat gyújtottak a meggyilkolt rendőr emlékére

Mint ismeretes, három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy férfi Újbudán csütörtök éjjel, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót a rendőrök elfogták. Orbán Viktor miniszterelnök együttérzését fejezte ki a meggyilkolt rendőr hozzátartozóinak, és több párt, illetve politikus is részvétet nyilvánított. Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá léptette elő a meggyilkolt Baumann Pétert.

A rendőrségi tájékoztatás szerint Baumann Péter kilenc és fél éve szerelt fel a XI. Kerületi Rendőrkapitányságnál. Pályáját járőrként kezdte, az elmúlt időben azonban már körzeti megbízottként dolgozott. A munkatársai és parancsnokai által egyaránt kedvelt Baumann Péter szakmaisága kimagasló volt, személyében egy tapasztalt és jó rendőrt veszítettek el.

Az intézkedő rendőrök hősök voltak, Baumann Péter hősi halott – jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője, Fürcht Pál, aki maga is nyomozott a helyszínen, s kiemelte: a rendőrök akár civilek életét is megmenthették intézkedésükkel.

A meggyilkolt rendőr hozzátartozói felé Orbán Viktor miniszterelnök is kifejezte együttérzését péntek reggeli rádióinterjújában. A kormányfő azt mondta: az esetből is látszik, hogy a rendőri munka veszélyes, de mivel igen ritka a tegnap esti, rendőrgyilkossággal végződő, újbudai eset, a rendfenntartók jól végzik a munkájukat.

Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert – tudatta a Belügyminisztérium. Közölték azt is, hogy a két megsérült rendőrt a belügyminiszter elismerésben részesíti.

A tárcavezető a rendészeti államtitkár, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány kíséretében pénteken a „közelmúltban példa nélkül álló bűncselekmény” helyszínén tájékozódott a történtekről, majd meglátogatta a még megfigyelésen kórházban tartózkodó megsérült járőrt (társa ellátását követően már otthonában lábadozik), akinek a rendészeti vezetőkkel közösen mielőbbi felgyógyulást kívánt. (A látogatásról készült videófelvétel a Budapesti Rendőr-főkapitányság Facebook oldalán itt tekinthető meg.)

Péntek este a XI. Kerületi Rendőrkapitányság épülete előtt mécsesekkel és virágokkal emlékeztek a meggyilkolt rendőrre. A rendezvényen rendőrök, mentők és polgárőrök mellett Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is részt vett.

Rétvári Bence a Hír TV péntek esti műsorában úgy fogalmazott: a tragédia ráirányítja a figyelmet arra, hogy a rendőri szakma kockázatos hivatás, a rendőrök esküjük szerint mások biztonságát életük kockáztatásával is megvédik.

A XI. Kerületi Rendőrkapitányság épülete előtti gyertyagyújtásos megemlékezésről képgalériánkat ITT találhatják. Fotók: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu  

(Forrás: MTI)

Halálra késeltek egy rendőrt Budapesten – Cikkünk frissül

A rendőrgyilkos letartóztatását indítványozta az ügyészség

Hősi halottá nyilvánítanák az Újbudán megölt rendőrt

A címlapkép forrása: Facebook/Rétvári Bence

Iratkozzon fel hírlevelünkre